Прочитај ми чланак

Спрема се пријем Косова у ФИБА!

0

fiba-logo

У Женеви недавно одржан састанак Кошаркашког савеза Косова и представника Светске кошаркашке асоцијације ФИБА, са циљем да КСК што пре постане члан ове организације. Може ли КСС нешто да учини да се спречи такав сценарио?

Представници спортских савеза на Косову у последње време су започели све жешћу офанзиву за њихов пријем у највише светске организације.

Сведоци смо одлуке ФИФА да фудбалска репрезентација Косова добије дозволу за одигравање пријатељских мечева, ускоро ће играти са Хаитијем, а Кошаркашки савез Косова отишао је и корак даље – најављује пријем у Светску кошаркашку асоцијацију – ФИБА.

На ту тему недавно је обављен разговор у Женеви, где је ФИБА представљао Лубомир Котлеба, спортски директор ФИБА, а на челу косовске делегације били су председник Ерол Белегу, некадашњи судија савезног ранга у СФРЈ, затим Арбен Фетаху, члан Скупштине КСК и Јетон Никша, генерални секретар.

После састанка, Котлеба се врло похвално изразио о кошарци на Косову, нагласио да се тамошња кошаркашка организација убраја “међу 50 – 60 земаља са најразвијенијим кошаркашким спортом“, а питање пријема КСК у ФИБА укратко је објаснио на следећи начин:

“Тренутно презентирани кошаркашки ниво, структура и организациони део нису проблем за евентуални пријем већ како убедити челнике ФИБА у политичко признавање Косова“, изјавио је Котлеба.

Кошаркашки савез Србије се овим поводом још увек није огласио, очекујемо то ових дана, али је велико питање да ли, обзиром на актуелне политичке токове, КСС има моћ да спречи пријем Косова у ФИБА, поготово ако се има у виду да клубови са Косова већ имају солидан “стаж“ у регионалној Балканској лиги…

(sportske.net)