Прочитај ми чланак

СП ФУДБАЛ: Италија избачена са Мундијала!

0

italija urugva+j 384_ig

Репрезентација Уругваја победила је Италију са 1:0 (0:0) голом Дијега Година у 81. минуту, и са друге позиције из групе Д отишла у осмину финала. „Азури“ други пут узастопно иду са Мундијала кући већ после групне фазе, а меч ће у болном сећању посебно бити Ђорђу Кјелинију, ког је Луис Суарез само минут пре поготка угризао за раме, и прошао без последица. Са првог места у нокаут фазу иде Костарика са седам бодова, после ремија без голова са Енглеском.

Италија – Уругвај 0:1 (0:0)(Годин 81)

Стадион: Дунас, Натал Судија: Марко Родригез (Мексико)

Италија: Буфон, Барзаљи, Бонући, Кјелини, Пирло, Де Шиљо, Маркизио, Верати (од 75. Мота), Дармијан, Имобиле (од 71. Касано), Балотели (од 46. Пароло)

Уругвај: Муслера, А. Переира (од 63. Стуани), Годин, Хименез, Касерес, Родригез (од 78. Рамирез), Аревало, Гонзалез, Лодеиро (од 46. М. Переира), Кавани, Суарез.

Група Д:
Костарика 3 2 1 0 4:1 7
Уругвај 3 2 0 1 4:4 6
Италија 3 1 0 2 2:3 3
Енглеска 3 0 1 2 2:4 1

Италијанима је био довољан реми, али је Ћезаре Прандели после пораза од Костарике морао да освежи састав и Балотелију је придружио Имобилеа, док је Оскар Табарез указао поверење момцима који су од почетка играли у тријумфу против Енглеске.

Елеганција Андрее Пирла прва је дошла до изражаја на мечу, у 12. минуту је са 30 минута „сувим листом“ послао лопту под пречку, но спреман је био Муслера, голман који је са њим дуго водио дуеле у Серији А као чувар мреже Лација.

За разлику од хладнокрвног Пирла, ексцентрични Балотели је нервозно ушао у меч и серија фаулова кулминирала је ударањем Переире коленом у главу, па је добио жути картон који значи само једно – одлазак на клупу у наредном мечу.

Иако је Уругвају била неопходна победа, обе селекције су играле италијански и лепих потеза је било само на средини терена, далеко од гола када се Верати поигравао са Уругвајцима, да би једном чак додавањем петом смирио ситуацију пред шеснаестерцем Италије.

Тек у 33. минуту је Уругвај припретио са левог бока уласком Суареза у казнени простор, али превише се приближио гол-аут линији и Буфон му је скратио угао и зауставио ударац, а легендарног голмана покушао је да изненади клупски саиграч из Јувеа Мартин Касерес лобом са 60 метара, што се неславно завршило.

Приступ Уругваја и нервоза главног нападача натерали су Пранделија да у паузи уместо Балотелија у игру убаци Парола, на другој страни Переира је заменио Лодеира.

Коначно се „закувало“ у 58. минуту шансом Кристијана Родригеза, шутирао је поред стативе, а кулминацију представља црвени картон Маркизију после тога на средини терена. Кренуо је крампонима директно на потколеницу Аревала и добио експресан црвени картон од судије Родригеза удаљеног само један метар, па су неоправдано протестовали „азури“ предвођени Буфоном, који је претрчао 60 метара да би се расправљао са мексичким арбитром.

За нове варнице био је задужен Луис Суарез у 80. минуту, када је Ђорђо Кјелино осетио како је бити у кожи Бранислава Ивановића. Уругвајац га је након кошкања у шеснаестерцу угризао за раме, шокирани штопер „азура“ је покушавао да покаже арбитру отисак зуба док су му дрес навлачили противнички играчи, а када се ситуација смирила, уследио је нови шок за Италију.

Корнер су извели Уругвајци, а капитенску партију крунисао је Дијего Годин поготком на убацивање Рамиреза, уз доста среће јер је лопту уместо главом послао раменом у мрежу.

(Блиц)