Прочитај ми чланак

СП ФУДБАЛ: Француска са пет голова разбила Швајцарску

0

francuska svajcarska fudbal 0a_ig

Француска је истакла кандидатуру за освајање Мундијала лекцијом над Швајцарском која је већ после 40 минута била свесна епилога, а на крају је поражена са 5:2. Селектор „триколора“ Дидије Дешам извео је екипу која је од почетка знала шта жели и било је само питање докле ће његови изабраници ићи, а стали су после пет погодака дозволивши ривалу да бар ублажи пораз.

Жестоко је почео меч и већ у 10. минуту Швајцарска је била ослабљена пошто је Жиру повредио Фон Бергена, а док су чланови лекарске екипе заустављали крварење, у игру је уместо њега ушао Филип Сендерос.

Бензема прекинуо низ

Седам пенала је изведено до сада у низу успешно на Мундијалу, а низ је прекинио Бензема, ког је зауставио Бенаљо.

То није најгоре што им се десило у првој половини полувремена, јер су успели да приме два гола у размаку од 66 секунди.

Прво је Валбуена сјајно извео корнер и нашао Жируа у шеснаестерцу за 1:0, да би Бехрами практично после кретања са центра поклонио лопту Бенземи, она је прослеђена Матуидију на леви бок, а његов шут у ближи угао није могао да заустави лоше постављен Бенаљо.

Све је у игри зависило од Француске и њиховог расположења, неспретни Ђуру је наивно скривио пенал над Бенземом у 31. минуту и овај пут је Бенаљо био на висини задатка одбранивши шут оном који је и изнудио најстрожу казну, а на одбијену лопту натрчао је Кабај, и успело му је да са петерца погоди тек пречку.

Ни то није спречило Француску да дође до трећег поготка у првом делу игре, за шта је био задужен омалени Валбуена. Омалени члан Марсеја ужива бескрајно поверења селектора Дидијеа Дешама, једини је забележио 24. наступ под његовим вођством, а после асистенције оправдао је то и поготком.

Швајцарска – Француска
2:5 (0:3)

(Џемаили 81, Џака 87 – Жиру 17, Матуиди 18, Валбуена 40, Бензема 67, Сисоко 73)

Стадион: Арена Фонте Нова, Салвадор Судија: Бјорн Кујперс (Холандија)

Швајцарска: Бенаљо, Лихштајнер, Ђуру, Фон Берген (од 9. Сендерос), Родригез, Бехрами, Инлер, Шаћири, Џака, Мехмеди, Сеферовић (од 69. Дрмић)

Француска: Љорис, Евра, Сако (од 66. Кошчелни), Варан, Дебуши, Матуиди, Кабај, Сисоко, Бензема, Валбуена (од 82. Гризман), Жиру (од 63. Погба)

После корнера за Швајцарце, експресно су се „триколори“ створили пред голом Бенаља, а Валбуена је био бржи од целе одбране ривала како би дочекао пас Жируа за рутинску егзекуцију.

Хицфелд је на полувремену убацио Џемаилија уместо Бехрамија, док је Дешам одлучио да тек у 63. минуту освежи састав убацивши Погбу уместо Жируа, а звезда Јувеа је мајсторијом најавила потоп Швајцараца, „боцнувши“ са 30-ак метара лопту ка Бенземи, а он је кроз ноге протурио Бенаљу.

У овој ситуацији закаснио је да реагује Сендерос, а за 5:0 спора је била цела дефанзивна линија, што је из другог плана казнио Сисоко.

Тек тада су спустили гард „триколори“ дозволивши изабраницима Отмара Хицфелда да изборе часнији пораз.

Џемаили је у 81. минуту извео хируршки прецизан слободан ударац са 30 метара пославши лопту по земљи тик између ногу Бенземе и Матуидија, толико јако и уз стативу да Љорис није могао да је стигне.

Сходно резултату није могао ни да се радује својој мајсторији, али је расположење мало поправљено голом Џака кад је каснила офсајд замка, а резервиста Кошчелни је закаснио да реагује, попут Сендероса код гола Бенземе.

И за крај, један занимљив податак који се свидео Французима – постигли су бар по три гола у два узастопна меча први пут после групне фазе 1998. године, а тада је њихов селектор Дидије Дешам подигао „златну богињу“.

(Блиц)