Прочитај ми чланак

СКАНДАЛ: Вашингтон пост упоредио Ђоковића са допингованим Ленсом Армстронгом!

0
novak
 

Помало невероватно понели су се уредници „Вашингтон поста“ који су Новака Ђоковића, најбољег спортисту света, упоредили са допингованом звездом бициклизма Ленсом Армстронгом и то само због Нолетовог става о томе да још увек нема доказа о употреби недозвољених супстанци од стране најбољих тенисера на планети.
Новак Ђоковић

Након што је Ђоковић трећи пут изабран за најбољег спортисту света у престижном избору Академије Лауреус, он је у интервјуу за ЦНН упитан шта мисли о допингу у „белом спорту“. И, на ту тему је рекао следеће:

„Наравно, постоје спекулације о томе. Чини се да је тенис сада баш у центру пажње, медији покушавају да направе приче, али докле год нема доказа да је неко узимао допинг – спорт је чист. И ми ћемо га чувати као таквог. Заправо, веома сам поносан на интегритет који има тенис, надам се да ће тако и остати“, рекао је Ђоковић за ЦНН.

„Вашингтон пост“ је то цитирао, али се у свом тексту скандалозно надовезао на Ленса Армостронга. Учињено је то на следећи начин:

„Говорећи овако, Ђоковић је мало звучао као Армостронг, који је уперио прст у медије пре десетак година, истичући спортског новинара Сандеј Тајма Дејвида Волша, који га је и оптужио за допинг (што се касније испоставило као тачно, прим. прев.)

„Волш је најгори новинар ког знам. Постоје новинари који су спремни да лажу, да прете људима, да краду – а све не би ли ми нешто накачили. Све то само зарад сензационалне приче. Етика, стандарди, вредности, прецизност – то не занима људе као што је Волш“, рекао је тада Ленс Армстронг.

„И, које су то „приче“ из тениске прошлости за које Ђоковић можда мисли да су измишљотине медија“, питају се у „Вашингтон посту“ и настављају:

„Па, ево неколико:

2004: Џон Мекинро, један од највећих америчких тенисера, признао је допинг:

„Шест година нисам био свестан да су ми давали легалан стероид, који се иначе даје коњима, све док није одлучено да је он прејак. Чак и за коње“.

2007: Мартина Хингис је била позитивна на један метаболит кокаина, и то током Вимблонда. То је довело до двогодишње суспензије. А годину пре тога добила је Лауреусову награду за најбољи повратак у свет спорта.

2009: Андре Агаси је је признао да је шмркао метамфетин.

„Јесам, шмркао сам. Опустио би се на каучу и размишљао о реци Рубикон коју сам управо прошао. На моменат бих осетио жаљење због учињеног, а потом тугу. А онда је долазио талас еуфорије који је брисао сваку негативну мисао из моје главе“.

2016: Марија Шарапова је признала да је користила допинг.

„Преузимам пуну одговорност. Направила сам грешку, изневерила навијаче и спорт. Не желим да овако завршим каријеру“

Постоје и други тениски актери који су суспендовани због сличних ствари, нико тако високо рангиран као Шарапова, пише „Вашингтон пост“ и закључује текст следећим речима:

„Тениски медији не оптужују Ђоковића за допинг, наравно, просто кажу да он постоји у спорту. Али, када је француски Екип 2005. јавио да је Армстронг био допингован када је 1999. освојио Тур де Франс, његов одговор је био сличан као Ђоковићева одбрана тениса:

„Нажалост, лов на вештице се наставља. Тај чланак није ништа друго него таблоидно новинарство“.

Био је, све док те оптужбе нису коначно и доказане.

Можда би Ђоковић требало да размисли о другачијој тактици када брани свој спорт. Он, свакако, не би волео да се његове речи мешају са онима које је изговорио најпознатији спортиста умешан у допинг скандал“, пише „Вашингтон пост“ који је управо то и учинио са речима најбољег тенисера света.

 

Блиц