Прочитај ми чланак

СЕДМИ ПУТ У ПОСЛЕДЊИХ 8 ГОДИНА: Србија је у четвртфиналу Дејвис купа!

0

Тениска репрезентација Србије пласирала се у чевртфинале Дејвис купа, пошто је у Нишу повела са недостижних 3:0 против Русије, у првом колу такмичења.

Трећи одлучујући поен Србији донели су Виктор Троицки и селектор Ненад Зимоњић победом против Константина Кравчука и Aндреја Кузњецова са 3:1 6:3, 7:6 (7:3), 6:7 (5:7), 6:4. и тако одвели Србију у четвртфинале, седмо у последњих осам година!

У првом сету меча српски играчи су направили три брејка и после 36 минута повели у мечу. Оба пара су у другом сету направила по два брејка, па је сет одлучен у тај-брејку, који су Зимоњић и Троицки добили са 7:3.

Тенисери су у трећем сету освајали гемове на своје сервисе све до деветог када су српски играчи правили брејк и повели са 5:4. Зимоњић је после тога сервирао за победу, али су руски играчи направили брејк без изгубљеног поена и изједначили на 5:5.

Тенисери су затим освојили по гем на свој сервис па је сет одлучен у тај-брејку који су Кравчук и Кузњецов. добили са 7:5.

Руси су после брејка у петом гему четвртог сета повели са 3:2, али су им Зимоњић и Троицки узвратили и изједначили. Тенисери су после тога освајали гемове на своје сервисе, све од последњег, 10. гема када су Зимоњић и Троицки направили брејк којим су обезбедили победу и пласман у четвртфинале.

Ривал Србије у четвртом четвртфиналу у последњих седам година биће победник између Хрватске и Шпаније.

Велику предност Србији у петак су донели Виктор Троицки и Новак Ђоковић победама против Дарена качанова, односно Данила Медведева.

У недељу су на програму преостала два меча у синглу, што ће скоро сигурно донети промене у планираним дуелима Ђоковић – Хачанов и Троицки – Медведев.

Ток меча:

Српски пар освојио је добро стартовао и дошао до брејка у првом гему – 1:0. После веома дугог гема на сервис Викотора Троицког Србија је потврдила брејка, али на сервис Кузњецова Руси без изгубљеног поена освајају први гем – 2:1. У истом ритму руски пар је наставио и изједначио у првом сету – 2:2.

Руси су долазе до предности пошто су освојили три везана гема и још једним освојеним гемом без изгубљеног поена долазе до предности – 2:3.

У наставку српски пар је приказао бољу игру и прекинуо серију Руса и поново дошли до новог брејка, да би потом и потврдили брејк – 4:3. Сервис гем Ненада Зимоњића освојили су без изгубљеног поена, а потом су и брејком на сервис Кравчука освојили први сет – 6:3.

Српски тенисери добро су отворили други сервис пошто су без примљеног поена освојили први гем – 1:0, а потом поново долазе до брејка и одузимају сервис Кузњецову за 2:0, а потом и потврђују брејк за велику предност у другом сету – 3:0.

Руски пар прекинуо је низ од седам узастуоних гемова српског пара и смањују предност за 3:1.У наредном гему Руси су успели да врате брејк одузевши сервис Троицком без изгубљеног поена – 3:2., да би у истом ритму сошли до изједначења – 3:3.

Кузњецов и Кравчук су освојили четврти гем уз два брејка,а после Троицког сервис су одузели и Зимоњићу у најдужем гему у досадашњем мечу. Српски пар је потом везао две брејк лопте, али нису успели да рализује две гем прилике и Руси долазе до вођства – 3:4.

Троицки ће у наредном гему сервирати за опстанак у сету пошто су Руси на сервис Кравчука освојили гем за вођство – 3:5. Руски пар је имао сет лопту, али су српски тенисери везали три поена и добили важан гем, да би потом одузели сервис Кузњецова и изједанчили – 5:5. Викор и Ненад су 11 гем освојили без изубљеног поена и сада ће Руси сервирати за опстанак -6:5.

Руски пар освојио је гем и изједначио па ће тај-брејк у овом сету одлучити да ли ће Србија да поведе са 2:0 или ће Руси доћи до изједначења. У тај-брејку добар посао су одрадили Зимоњић и Троицки, једноставним поенима, два из сервиса, а сјајним поеном Ненада Зимоњића завшен је тај-брејк – 7:6( 6:3) и Србија води са 2:0.

Руски тим повео је трећем сету, али су Зимоњић и Троицки успели да изједначе на Зимоњићев сервис и да уз један изгубљен поен освоје први гему у трећем сету – 1:1.

Поново су Руси освојили гем на свој сервис, али су српски тенисери без изгубљеног поена освојили четврти гем на сервис Троицког – 2:2. Руси поново долазе до нове предности уз само један изгубљен поен – 2:3, а на исти начин узвраћа српски тим за још једно изједначење – 3:3. Троицки и Зимоњић су на сервис повели Кузњецова повели 30:0, али је руски тим везао четири поена и сачували сервис за вођство – 3:4.

Руси су освојили два поена, али нису успели да угрозе сервис Троицког и Србија долази до новог изједначења – 4:4. Србија је дошла до брејка у трећем сету пошто је освојила јако битан гем и сада ће Ненад Зимоњић сервирати за пласман у четврфинале!

Међутим, руски пар без изгубљеног поена враћа брејк и тако остаје у игри, а потом брзо осваја и наредни гем за вођство – 5:6, па ће Виктор Троицки сервирати за опстанак у 3. сету!

Тај-брејк ће одлучити трећи сет јер је српски пар на сервис Викора Троицког освојио гем – 6:6. Имао је руски пар велику предност од 1:4, у тај-брејку, али су Виктор и Троицки везали два поена за 3:4. У наставку су Руси имали три брејк лопте, које нису искористили, али су на крају преживели трећи сет и тако смањили предност Србије у сетовима 2:1.

Виктор Троицки сервирао је у 4. сету и Србија је освојила први гем уз један изгубљен поен-1:0. Међутим, Руси су успели да сачувају сервис и да дођу до изједначења, али је српски пар без изгубљеног поена дошао до минималне предности – 2:1. Руски дубл на исти начин долази до изједначења и са нулом добијају овај гем- 2:2.

Руси први долазе до брејка у 4. сету одузимањем сервиса Виктора Троицког и сада Руси воде -2:3. Зимоњић и Троицки су у наредном гему пропустили две везане брејк лопте, али је Виктор сјајним ударцима, прво ритерном, а потом и винером омогућио Србији да врати брејк – 3:3.

Србија на сервис Ненада Зимоњића поново води! – 4:3. У јако битном гему за Србију, Виктор и Ненад су на сервис Кравчука изједначили 30:30, али су Руси са два везана поена омогућили ново изједначење – 4:4.

На сервис Виктора Троицког и вођства од 40:15, Руси су дошли до изједначења, али је српски тим везао два поена и налази се на корак до победе, док ће Руси сервирати за опстанак -5:4.

Србија је у четвртфиналу Дејвис купа јер је дубл Виктор Троицки и Ненад Зимоњић освојио и десети гем у овом сету!