Прочитај ми чланак

САЛЕ: НБА условљава ФИБА, репрезентације пате, могућ и штрајк!

0

Александар Ђорђевић, селектор кошаркашке репрезентације Србије, говорио је о проблему који је настао увођењем ФИБА "прозора".

Услед несугласица на релацији НБА-ФИБА-Евролига у квалификацијама за Светско првенство селектори не могу да позивају најбоље играче који играју за клубове.

Foto: fiba.basketball

„То је веома комплексна тема и тешко је укратко причати о њој. Ваш председник Хорхе Гарбахоса је 2006. играо за репрезентацију по потписивању уговора за Торонто Репторсе. Тада је НБА донео одлуку да штити своје играче и да може да одлучује да ли ће играти за репрезентацију. Клубови имају могућност вета, зато их уосталом и везују невероватним уговорима“, почео је причу Ђорђевић за „Радио Марку“.

‘Сале национале’ је казао како је дошло до ове ситуације.

„ФИБА има проблем и мора да га реши. Сада НБА поставља услове ФИБА, константно притиска да се реши проблем календара, тера је да узме Евролигу под своје. Они покушавају да направе своје такмичење, а то је била Лига шампиона. То је утицало на све клубове и репрезентације. Тимови су у проблему јер је ФИБА започела ‘Хладни рат’ тако што је ставила мач под гркљан Евролиги“.

Србија је до сада добила три утакмице и изгубила једну у квалификацијама за Мундобаскет, а Ђорђевић није имао ни близу онакав тим као са великих такмичења.

„Овакав календар оставља најбоље играче ван репрезентација, ми их желимо, али то је немогуће. Тиме би се људи приволели да гледају, утицало би на популарност кошарке. У овом тренутку ми селектори не можемо да рачунамо на најбоље јер играју у НБА или Евролиги. Наступају момци који стварно имају велико срце и са поносом носе дрес репрезентације, али нису најбољи“.