• Почетна
  • СПОРТ
  • Скаутинг служба Партизана: Продаја младих атак на српски фудбал
Прочитај ми чланак

Скаутинг служба Партизана: Продаја младих атак на српски фудбал

0

nedeljko kostic(Вечерње новости)

ОСТАЈТЕ овде… Тешко да би данас и Алекса Шантић убедио нову колону српске фудбалске деце да се осврне за собом и настави да тера лопту домаћим теренима. Богата Европа ни овог јуна не пита за цену. Сви нуде милионе за оне који су своје у Србији већ одиграли.

Недељко Костић, шеф скаутинг службе у Партизану, „пропустио“ је кроз своје руке и бележницу у последњој деценији неке од највећих талената црно-беле фудбалске школе. Већ наредног месеца поздравиће се са неколико својих клинаца који одлазе на неодређено време.

– Живим и радим у Партизану и врло добро знам шта се дешава сваког маја или јуна. Пре свега, убеђен сам да је за развој тако младих људи и играча одлазак у иностранство преурањена, па чак и лоша одлука. С друге стране, такође, врло добро знам како изгледа преживљавање у српском фудбалу. На крају такмичарске сезоне бира се мање зло. И ту дилема кратко траје. Између одлуке да се задржи добар фудбалер по цену да клупска каса буде празна, и између одлуке да се он прода, а та иста каса напуни, бира се дакле ово мање зло – каже Костић.

А опет, живимо у околностима које нас танком линијом деле од сиромаштва.

– Реалност у српском фудбалу је сурова. Немаштина у свим сферама друштва осећа се и те како и у фудбалу. Продаја и расипање талената није добра за српски фудбал, али да апсурд буде већи, она је добра за опстанак српских клубова. Испада тако да је сила евра и јаких уговора јача од свега – закључује Костић.

Партизан не брине

Недељко Костић са успехом ради скаутинг Партизанове „фабрике“ талената.

– Партизан не би требало да брине за своју фудбалску младост и будућност још најмање наредних пет година. У „Земунелу“ имамо врхунске играче који су рођени 1996, 1998, 1999. и 2000. – каже Костић.