Прочитај ми чланак

Пред “Максимир”: Традиција уз Србију

0

ljuba-fejsa_620x0(Новости)
Наше репрезентативне селекције девет пута се састајале с Хрватима и забележиле бољи учинак. Бранислав Ивановић никад није изгубио, Едуардо да Силва без победе.

КО ЋЕ КАО МИХАЈЛОВИЋ?
Сениорске репрезентације двеју земаља су се само два пута до сада састајале. Те утакмице се добро памте, по нестанку струје у Београду, ексцесу Мирковић – Јарни и головима у Загребу. Иако су оба сусрета завршена нерешено (0:0, 2:2), тадашња Југославија је “победила” за “пола гола”, пошто је ремијем на “Максимиру” директно отишла на ЕП 2000. године, док је Хрватска испала. Данашњи селектори Синиша Михајловић и Игор Штимац су били актери тих утакмица. Две асистенције из слободних удараца за голове Мијатовића и Станковића промовисале су садашњег стратега “орлова” у прву звезду загребачког окршаја.

Ако се, гледајући у папир, епитет фаворита пред дуел у Загребу листом даје Хрватској, онда осврт у прошлост говори да је у благој предности – Србија.

Традиција међусобних сусрета сениорских и младих репрезентација кроз минуле године, од распада заједничке државе, “за длаку” је на страни “орлова”, који имају једну победу више: три наша славља, уз два пораза и четири ремија!

Биће то у “Максимиру” 22. марта дуел “старих познаника”, јер, поред тога што се многи фудбалери међусобно добро познају из клубова и лигашких дуела, сретало се доста њих и у мечевима репрезентација.

Добро познају један другог, рецимо, Бранислав Ивановић и Едуардо да Силва. Српски бек се три пута сретао са селекцијама Хрватске у узрасту до 21 године и сваки пут је изашао с терена као победник! На Европском првенству у Немачкој 2004. године је голом у 86. минуту донео и тријумф нашој репрезентацији.

– Наравно да се сећам тог меча. Био ми је први на ЕП, а чини ми се као да је јуче био. Повели смо с 2:0, дозволили Хрватима да се врате, али на крају смо успели да тријумфујемо.
Посрећило ми се, није требало да будем на том месту када сам постигао гол – присећа се Бранислав Ивановић, тада први пут у дресу младе селекције, а данас капитен “орлова”.

Његов супарник, натурализовани Хрват из Бразила, Едуардо да Силва, тада је постигао гол, али и погодио пречку у последњим секундама. Како тад, тако и до данас: никад није славио против наше репрезентације!

– Увек ме хоће гол против Срба, државног тима или клубова. Али, нисам заборавио и да се у дресу Хрватске против вас никад нисам радовао. То ми даје додатни мотив пред овај меч – признаје Едуардо.

КЛУБОВИ УБЕДЉИВИЈИ
Када су клупски дуели од распада СФРЈ у питању, традиција је још убедљивије на страни Србије. Истина, катастрофалан пораз Партизана од Динама у Загребу (5:0, 0:1) остаје као флека за сва времена, али црно-бели су се донекле искупили неколико година касније избацивши Ријеку са две победе (3:1, 3:0), док се Црвена звезда само једном срела са Инкером из Запрешића и тај двомеч без проблема добила (4:0, 3:1).

Вршњаци Ивановића и они нешто млађи од њега по добром памте сударе с Хрватима и из 2005. Тада је Мирко Вучинић декласирао комшије у Београду хет-триком (3:1), а део екипе која је и у Великој Горици тријумфовала (2:1) у баражу за ЕП били су и Владимир Стојковић, Милан Бишевац (стрелац у реваншу), Душан Баста, наспрам Луке Модрића, Ника Крањчара, Огњена Вукојевића, Ведрана Ћорлуке, Едуарда…

Млађа генерација српских играча је, ипак, у “минусу”. У квалификацијама за ЕП 2011. године “ватрени” су изашли као бољи, уз победу код куће (3:1) и реми у Крагујевцу (2:2).

Српски дрес тада су, из данашњег састава, носили Рајковић, Тадић, Ђуричић, који је једном затресао мрежу, док је нерешива енигма био и остао и за наше клубове и репрезентацију Перишић (два гола), који овог пута због повреде изостаје. Рекли бисмо, срећом за нас… Ловрен и Бадељ су такође били део те екипе.

Давно је била 1999. година. Нема данас српских репрезентативаца из тог доба, што није тако лоше. Дебакл пулена Милована Ђорића, који су после 2:2 у Загребу, “успели” да изгубе 6:2 у Београду – сви бисмо радо заборавили. Тај двомеч једино голману Хрватске Стипету Плетикоси измамљује осмех. Никад није срећнији отишао из Србије…

Grb SrbijeИСТОРИЈА
Репрезентације
1999: Хрватска – Југославија (млади) 2:2
1999: Југославија – Хрватска (млади) 2:6
1999: Југославија – Хрватска (сен.) 0:0
1999: Хрватска – Југославија (сен.) 2:2
2004: СЦГ – Хрватска (млади) 3:2
2005: СЦГ – Хрватска (млади) 3:1
2005: Хрватска – СЦГ (млади) 1:2
2010: Хрватска – Србија (млади) 3:1
2010: Србија – Хрватска (млади) 2:2

Клубови
1997: Партизан – Динамо 1:0
1997: Динамо – Партизан 5:0
1999: Партизан – Ријека 3:1
1999: Ријека – Партизан 0:3
2005: Црвена звезда – Инкер 4:0
2005: Инкер – Црвена звезда 1:3