• Почетна
  • СПОРТ
  • Почиње Универзијада – 27. студентске Игре – у Казању (Русија)
Прочитај ми чланак

Почиње Универзијада – 27. студентске Игре – у Казању (Русија)

0

Univers1(Глас Русије)
У главни град Татарстана упетак стигла је Бакља Универзијаде. Пре него што је стигла у град, она је прешла више од сто хиљада километара. 6. јула управо церемонијом паљења пламена на стадиону Казањ-Арена биће отворене 27. студентске Игре.

Пут Бакље у престоницу 27. студентских Игара није био лак. Штафета је започела 15. јула 2012. у Паризу са универзитета Сорбона. За годину дана бакља је пронета прекопет континената. Посебни историјски значај имало је путовање око света на палуби једрењака Седов. Са бакљом је чувени једрењак прешао 45 хиљада наутичких миља. 25. јануара 2013. године, на Дан руских студената, стартовала је руска етапа штафете Универзијаде. Идући са истока на запад земље, бакља је боравила у 30 највећих студентских центара Русије. И коначно је стигла на одредиште. О њеној даљој судбини говорио је заменик генералног директора извршне дирекције Казањ-2013. Игор Сивов.

Симбол Игара ће провести ноћ у Међународном информационом центру. А 6. јула у 10 сати ће започети штафета Бакље по граду – од Универзитетског села до Казањског федералног универзитета. Дужина штафете је 12 километара, носиће је 55 спортиста, амбасадора Универзијаде, уметника, чланова Организационог комитета. Пре него што пламен буде запаљен на церемонији отварања Игара на стадиону Казањ-Арена, танспортна мензура ће се чувати у просторијама главног универзитета – КФУ. Тако ће бити укупно 2013. носача, 359 дана у путу, 104 хиљаде километара маршруте. То је апсолутни рекорд Универзијаде.

Већ у суботу становници Казања и гости престонице Татарстана могу да виде финале дугог путовања пламена Универзијаде. За већину њих ове студентске Игре су већ постале најочекиванији догађај године.

Изграђени су спортски објекти Универзијаде, они су се већ испољили као добри објекти и ми се њима користимо. Лично идем на базен и у теретану.

Студентима је понуђен посао волонтера и можемо да нађемо нове пријатеље, као и да разговарамо са страним учесницима, да развијамо свој енглески.

Омладина из разних земаља комуницира, упознаје се. Наравно, то је добро.

Сама церемонија отварања Универзијаде започиње у суботу увече. У Студентским Играма у Казању учествоваће око 12 хиљада спортиста из 170 земаља. Догађаје Универзијаде ће осветљавати више од 1500 новинара.