Прочитај ми чланак

ПЕТАК 13. ЗА „ОРЛОВЕ“ У ОСТРАВИ Чешка победила са 4:1!

0
Фото: Дадо Ђилас

Фото: Дадо Ђилас

Фудбалерима Србије треба потпуни ремонт! Оно мало добре игре што су најавили против Португала на крају неуспешних квалификација за ЕУРО2016, поништили су у пријатељском сусрету са Чешком и доживели дебакл у Острави – 4:1 (1:0)!

Дуго ће „орлови“ памтити овај петак 13. који је био баш црн за њих. Није се знало одакле дува јача промаја у одбрани, није било идеје у игри, нити ко шта игра – све било наопако.

Голови су се примали као на фудбалу „иза зграде“ и дефинитивно нешто мора да се мења. Да све буде горе по наше фудбалере, чини се да Чеси нису играли пуним гасом.

Није спорно да Србија има добре игре, играју у врхунским европским клубовима, само овако више не може када обуку дрес националног тима. Ово је била последња утакмица „орлова“ ове године и имају довољно времена да размисле о свему.

Како даље? До марта неће бити мечева, а тек на јесен почињу квалификације за Мундијал 2018. у Русији. Нови почетак и нова шанса која не сме да буде испуштена.

Прво полувреме: Србија без идеје, Чеси повели из прекида

Меч у Острави је почео у мирном ритму, а Ћурчић је у односу на последњу утакмицу, са Португалом, направио само једну промену. Уместо Стефана Митровића улогу штопера у тандему са Ивановићем поверио Душку Тошићу.

Прву прилику имали су „орлови“ у 10. минуту. Сјајан дупли пас уз додавање петом одиграли су Тадић и Љајић који је гађао доњи десни угао, али је Вацлик добро одбранио.

Само седам минута касније Стојковић је капитулирао – Пудил је врло добро извео корнер са десне стране, а Сивок улетео испред нашег голмана и главом проследио лопту у мрежу за 1:0.

Средином првог полувремена је Александар Митровић покушао да изнуди пенал, али је само оправдано добио жути картон због симулирања. По истеку пола сата игре опет су наши фудбалери тражили пенал и тада чини се били у праву. Матић и Митровић су одиграли дупли пас опет уз додавање петом, а центаршут везисте Челсије Сивок је зауставио руком.

Ипак, словачки судија Внук је сматрао да то није довољно за најстрожу казну. До краја полувремена Србија није показала ништа добро на овом гостовању, већ много грешака у додавањима и игру без праве идеје.

Друго полувреме: Дебакл „орлова“!

Публика се побринула за сјајну атмосферу на стадиону у Острави, а наши фудбалери ни на почетку другог дела нису успели да споје три додавања. Приметно је било да су се трудили, жеља није била упитна, али једноставно није ишло. Тако је било и после, на прву лопту, добре акције коју је завршио Љајић додавањем петом у празно, где није било никога од српских репрезентативаца у казненом простору Чешке.

Одличан ударац имао је Павелка који је крајњим напором зауставио Стојковић пре него што је Ћурчић дао шансу Александру Катаију да дебитује у националном тиму. Такође, ушао је и Костић уместо Зорана Тошића, који се са Тадићем преселио на клупу.

То није много тога променило, јер је Томовић скривио пенал у 62. минуту оборивши Пудила рукама са леђа у шеснаестерцу. Сигуран извођач најстроже казне био је Нецид за 2:0.

Увео је Ћурчић и Гудеља и Шкулетића, и управо је снажни нападач у шестом наступу за Србију дошао до првог поготка. После центаршута Коларова из прекида са леве стране Шкулетић је био највиши у скоку и главом са шест-седам метара спустио лопту у мрежу за 2:1.

Ипак, уследила је нова траљава реакција наше одбране што је брзо кажњено. Душко Тошић је слабо вратио лопту главом ка Стојковићу, па је Крејчи лако матирао голмана Србије за 3:1. Није било ни жеље ни воље међу „орловима“ у финишу, па су Чеси у судијској надокнади додали со на рану и славили са 4:1.

На срећу наших фудбалера, тек у марту ће опет у репрезентацију…

Пријатељска утакмица

Чешка – Србија 4:1 (1:0)
(Сивок 17, Нецид 63, Крејчи 81, Захустел 90+2 – Шкулетић 78)
Стадион: Витковице у Острави. Судија: Владимир Внук (Словачка)
Чешка: Вацлик, Кадерабек, Сивок, Кадлец, Пудил, Дарида (од 86. Вацек), Павелка, Скалак (од 71. Захустел), Дочкал (од 56. Плашил), Шурал (од 71. Крејчи), Нецид (од 80. Шкода).
Србија: Стојковић, Томовић (од 82. Петковић), Ивановић, Д. Тошић, Коларов, Миливојевић (од 69. Гудељ), Матић (од 83. Петровић), З. Тошић (од 60. Костић), Љајић, Тадић (од 60. Катаи), А. Митровић (од 69. Шкулетић).

(Спорт Блиц)