Прочитај ми чланак

Партизан жртва „Вулиновог закона“: Kажњени због вређања Вучића!

0

Позадина целе ове приче налази се у августу 2021. године. Наиме, тада се први човек српске полиције, Александар Вулин састао са директором такмичења Суперлиге Александром Пивићем, после чега је први човек МУП-а најавио да ће држава убудуће инсистирати на принципу појединачне одговорности (вербалних) изгредника на српским стадионима.

Европска фудбалска унија (УЕФА) саопштила је да је новчано казнила Партизан са укупно 70.000 евра и затварањем дела трибина за 17.000 места на наредној утакмици у европским такмичењима у којој ће црно-бели бити домаћини због испада навијача на реванш мечу трећег кола квалификација за Лигу конференција против Сабаха. УЕФА је казнила Партизан због погрдног скандирања Бојану Летићу, фудбалеру клуба из Азербејџана и утрчавања навијача на терен. Ружни повици били су упућени и председнику Србије Александру Вучићу.

Позадина целе ове приче налази се у августу 2021. године. Наиме, тада се први човек српске полиције, Александар Вулин, састао са директором такмичења Суперлиге Александром Пивићем, после чега је први човек МУП-а најавио да ће држава убудуће инсистирати на принципу појединачне одговорности (вербалних) изгредника на српским стадионима. Договорено је да се постојећи систем видео надзора на стадионима употреби како би се утврдило ко чини изгреде, а повод за то је тада био прекид утакмице у Новом Пазару. Још тада је део јавности посумњао да се заправо ради о поруци – посматрамо вас, да откријемо ко ружно скандира председнику.

– Нема колективне одговорности, од сада ћемо прецизно издвајати појединце и нећемо дозволити да се сакривају иза клубова или навијачких група. Свако одговара за своје поступке – поручио је тада Александра Вулин.

Ова иницијатива дошла је након што се на трибинама поново интензивирало погрдно скандирање против председника Александра Вучића, као на стадиону Партизана крајем јула те године. Тада је, како се види на снимцима са друштвених мрежа, група хулигана прескочила ограде како би се обрачунала са онима који узвикују против Вучића, а полиција их у томе није спречила. Часни фудбалски радници су тада упозоравали да је тиме направљена још једна велика штета српском фудбалу, самим тим што се политика умешала у ствари, које су у надлежности ФСС.

Наслућивало се да управо због тога ФИФА и УЕФА могу да казне наш фудбалски савез. ФСС се по неписаном правилу није мешао у свој посао. Партизан је сада добрим делом постао жртва тог политички изнуђеног закона.