Прочитај ми чланак

Партизану „дупла круна“

0

Фудбалери Партизана победили су данас Црвену звезду 1:0 и освојили 14. пехар националног купа у клупској историји.

Пред око 25.000 гледалаца на стадиону у Хумској меч је одлучио гол Николе Миленковића у 42. минуту.

© Sputnik/ Радоје Пантовић

Млади дефанзивац је на опроштају од Партизана, пошто каријеру наставља у Фjорентини, главом погодио мрежу Звезде после корнера Марка Јанковића и донео црно-белима дуплу круну.

Екипа Марка Николића трећим тријумфом ове сезоне над вечитим ривалом потврдила је доминацију у српском фудбалу, спојивши оба трофеја, уз импозантну серију од 37 утакмица без пораза, међу којима су само четири ремија.

ПАРТИЗАН је крунисао сезону дуплим слављем! Црно-бели су данас у последњем мечу у сезони, у великом финалу Купа Србије савладали вечитог ривала 1:0 (1:0) и тако на најлепши начин завршили посао у години за памћење.

Гол одлуке постигао је штопер Никола Миленковић у 42. минуту после корнера који је извео Марко Јанковић. Овим поготком Миленковић се на најлепши начин опростио од црно-белих, јер ће од следеће сезоне увесељавати навијаче Фиорентине.

Звезда је последњу утакмису у сезони почела храбро, нападачки, јуришно. Пуних 20 минута није дала Партизану да дише, да подигне главу, да повеже два проста паса. Домаћин је претио из контранапада и то је радио скоро па маестерално. Фалио је само гол. Бразилац Леонардо ће финале памтити по мору пропуштених прилика, Урош Ђурђевић по жељи која је била већа од могућности, голман Стевановић по мечу каријере испред мреже црно-белих…

ПЕХАР ОД МИЛОШЕВИЋА
ПОТПРЕДСЕДНИК ФСС инекадањи голгетер артизана Саво Милошевић уручио је пехар црно-белима. Према ранијем сценарију, било је предвиђени да Митар Мркела преда пехар Звездиним играчима да су били победници.

Фудбал се вечерас у Хумској играо до првог сумрака… Могла је звезда у петом минуту надокнаде и до изједначења, могао је ветарн Милијаш из слободног ударца да потврди због чеге се вратио у Звезду. Ипак, голман Стевановић је сачувао свој гол и сачувао је пехар у трофејној сали који је тамо већ годину дана. Партизан се померио са малерозног броја 13 и пригрило 14. пут трофеј у најмасовнијем такмичењу које је одувек било празник фудбала, али блатњавом и хушкачком тактиком са обе стране Топчидерског брда, умало девалвиран крајем сезоне.

Звезда је на крају остала празних шака. Има сезону за заборав коју није успела ни храбром игром у финау Купа да крунише бар утешним Купом.

Нападачка, у појединим моментима и хазардерска тактика није се исплатила изабраницима Бошка Ђуровског. Он је само једним тајним адутом, Срнићем, можда изненадио Николића. Сијасет прекида из опасне зоне нису крунисани голом. Један прекид, поменути корнер у 42. минуту коштао је прескупо госте.

У другом полувремену они су имали и среће, пошто је неколико опасних контри Партизана завршено промашајима.

Партизан је хтео све. Хтео је дуплу круну и вечерас је успео да је тријумфално накриви. Последњи пут је то учинио 2011. године, а сада је урадио нешто у шта је мало који партизановац веровао пре само шест месеци.

У декору пред 23.000 навијача виђена је иста слика као пре седам дана. Победничко постоље, медаље и пехар победнику. Славље на јужној трибини. За недељу дана црно-бели су два пута испуцавали ватромет. Заслужено!

На крају у Хумској могуда се похвале да су ове сезоне у четири меча са вечитим ривалом чак три пута славили победе (два пута по 1:0 и 3:1) и одиграи један реми (1:1), Треба ли на овај податак посебан доказ који је тим најбољи у Србији у сезони која се данас и званично завршила.

БЕЗ ЗВЕЗДАША У ЛОЖИ
КАО што се могло и очекивати, нико из управе Црвене звезде није дошао на финале Купа Србије у свечану ложу стадиона Партизана. Ово је само епилог вишенедељног рата саопштењима из Љутице Богдана и Хумске 1.

ХОРСКИ ЗА ХИМНУ
ЈЕДИНА прилика када су навијачи Партизана и Црвене звезде били јединствени на јучерашњем финалу Купа било је током интонирања химне Србије “Боже, правде”. Пре и после тога виђен је уобичајено вулгаран репертоар парола и скандирања.

ПОДРШКА БИВШИХ АСОВА
ЛОЖЕ на Партизановом стадиону биле су пуне некадашњих фудбалских асова. Звездаше је предводио Дарко Ковачевић, виђен је и Милан Јовановић, док су партизановци имали подршку тандема из Атлетико Мадрида Стевана Јоветић и Стефан Савићи бивши голман, сада председник Мачве Ивица Краљ.