• Почетна
  • СПОРТ
  • Параолимпијске игре: Димитријевић освојио златну медаљу и оборио светски рекорд!
Прочитај ми чланак

Параолимпијске игре: Димитријевић освојио златну медаљу и оборио светски рекорд!

0

Атлетичар Србије Жељко Димитријевић освојио је прву златну медаљу за Србију у историји, а уједно је оборио светски рекорд у бацању чуња на Параолимпијским играма у Лондону.

Димитријевић је до злата дошао хицем из првог покушаја 26,88 метара, који му је донео 1.010 бодова.

Друго место припало је Радиму Белешу из Чешка (1004), док је бронзану медаљу освојио Лахуари Балаз из Алжира (1003.)

– Тактика је била да од првог до последњег хитца бацам пуном снагом па шта буде. Дошли смо овде да изборимо добар резултат. Очекивала се медаља од мене. Конкуренција је била веома јака. Момак из Чешке је изједначио свој досадашњи светски рекорд, Алжирац је био веома близу да ме стигне – рекао је новинарима после такмичења Димитријевић.

Он је додао да се припремао за финална три хица, али да није било потребе да баца „јер је супер испало”. – Ова медаља и светски рекорд ми много значе. Ове године сам постао првак Европе, сада сам то комплетирао са светским рекордом и параолимпијскикм златом. Имали смо интензивне припреме, било је напорно, али резултати су дошли и ја сам пресрећан због тога – рекао је Димитријевић.

Светски рекордер у бацању чуња захвалио се тренеру Властимиру Голубовићу и помоћном тренеру Јовану Ђукићу, као и свим људима из атлетског параолимпијског тима.

На питање да ли ће учествовати и на следећим Параолимпијским играма, одговорио је:

– Зависи, већ имам доста година.

Димитријевић је рођен 1971. године у Петровцу на Млави и до 19 године је тренирао фудбал. Повредио се 1990. године када је скочио у Млаву и главом ударио у стену.

 

(Спортски журнал)