Прочитај ми чланак

ОРЛИЋИМА СЕ ПОКЛОНИЛО ПРЕКО 100 ХИЉАДА ЉУДИ! (видео)

0
orlici doček Sve-vise-naroda

Фото: РТС

Сат времена пре доласка светских шампиона испод Балкона је било већ неколико десетина хиљада расположених навијача.

omladina srbija tri spojena prsta

Праћени повицима „шампиони“, „шампиони“, чланови стручног штаба и репрезентативци изнели су победнички пехар на балкон Градске скупштине, традиционално место прославе успеха српских спортиста.

Навијачи, који су били испод чувеног Балкона певали су песме посвећене Србији и скандирају:

„Косово је срце Србије“ и „Ко не скаче тај је Шиптар!“

Велики број грађана дошао је да поздрави прваке света, који су у отвореном аутобусу из Старе Пазове допутовали до Скупштине града. Не памти се када је централни плато био толико испуњен. Вечерашњи спектакл подсетио је на прве дочеке када су средином деведестих година прошлог века слављени успеси кошаркаша.

– Нисмо само ми најбољи и ви сте, јер сте нас бодрили све време. Даће Бог да се поново видимо овде – поручио је капитен Предраг Рајковић.

Највеће овације добио је селектор Вељко Пауновић, који је позвао публику да поздрави шампионе.

– Хвала вам на подршци коју сте нам пружали током Светског првенства. Много нам је значила у тешким тренуцима, а било је их, знате и сами. Истрајност и јединство ових момака, како на терену, тако и ван њега, успела је да победи – рекао је Пауновић.

Он је открио да је успех чувене генерације фудбалера из Чилеа 1987. године инспирисао репрезентативце приликом окупљања пре три године у Старој Пазови.

После свечаног дочека испред Старог двора, фудбалере је примио градоначелник Београда Синиша Мали.

Петорица фудбалера, како бивших тако и садашњих играча Војводине – Сергеј и Вања Милинковић-Савић, Мијат Гаћиновић, Радован Панков и Срђан Бабиц заједно са Милорадом Косановићем, наставиће пут за Нови Сад где ће на Штранду прославити титулу са суграђанима.

Омладинци Србије остварили су историјски успех освојивши титулу шампиона света за фудбалере до 20 година.

Екипа Вељка Пауновића одиграла је сјајно читав турнир, а у финалној утакмици у Окленду, победила је после продужетака одговарајућу селекцију Бразила са 2:1 голом Немање Максимовића у 118. минуту.

КРАЈ ДОЧЕКА

20:45 – Орлићи са грађанима певају разне песме

20:40 – Фудбалери Србије поклонили навијачима лопте

20.36 – Селектор Вељко Пауновић захвалио се нацији на великој подршци током Мундијалита, а онда заједно са осталим репрезентативцима очитао молитву „Оченаш“, ритуал који су „орлићи“ користили као својеврсни ритуал пре и после сваког меча.

20:30 – Орлићи певају: Ој Косово, ој Косово!

20:25 – Орлићи певају: Играј и победи!

20:20 – Пауновић: Србијо, поздравите шампионе! Живела Србија, живели шампиони света!

20.20 – Дечји хор „Чаролија“, уз подршку свих присутних, пева химну Србије – „Боже правде“!

20.18 – Последњи од играча изашао је капитен Предраг Рајковић, носећи трофеј светског првака у рукама.

orlici na balkon

20.14 – Један за другим на балкон излазе и играчи. Публика громогласно поздравља освајаче светског злата, омладинску фудбалску репрезентацију Србије!

20.10 – На терасу Старог двора изашли су ћланови стручног штаба. Овације је добио селектор Вељко Пауновић.

19.40 – Испред Старог двора све више народа. Сви жељно ишчекују да поздраве светске шампионе.

19.30 – Музички програм већ је у току, очекује се долазак „орлића“.

Отворени аутобус са младим репрезентатицима првацима света у фудбалу пошао је у 18.30 часова из Спортског центра ФСС. Они ће аутопутем стићи до Београда и градским улицама до балкона Скупштине града где ће се прославити титула.

Репрезентативце ће грађани моћи да поздраве у Булевару Зорана Ђинђића, па улицама Милентија Поповића до Ушћа и онда преко Бранковог моста стижу пред Скупштину града Београда.

„Орлићи“ су јутрос допутовали у Београд на аеродром „Никола Тесла“. По слетању на аеродром, авион који је превозио омладинску репрезентацију дочекан је свечаним поздравом, воденим луком, који се у ваздухопловству користи у изузетним приликама, када се указује највиша почаст.

Златну експедицију дочекао је на аеродрому председник Фудбалског савеза Србије (ФСС) Томислав Караџић, потпредседник Иван Ћурковић, неколико десетина навијача, чланови породица и велики број новинарских екипа. После напорног пута фудбалери су се одмах по доласку упутили у Спортски центар ФСС у Старој Пазови, где је одржана конференције за медије, а потом их је поздравио председник Србије Томислав Николић.

Извор: Курир.рс, РТС, Вечерње новости; видео: Курир.рс