Прочитај ми чланак

ОБРAДОВИЋ О ИЗЈAВИ – ЈA СAМ ВЕЛИКИ СРБИН Узмем некад пасош да видим да ли сам …

0

Тренер кошаркаша Фенербахчеа Жељко Обрадовић изјавио је да је већ заборавио вређање навијача Црвене звезде на недавном мечу два клуба у Београду у оквиру Евролиге.

N-01-obradovic„За мене је то завршено исто вече. Јавили су се Неша Илић и Небојча Човић. Вече после тога био сам у кафани до касних сати са тренером Дејаном Радоњићем. Ту је крај и завршена прича“, рекао је Обрадовић за Недељник и наставио:

„Мени смета што у српском друштву постоје озбиљне поделе. Једна од тих је и она на Партизан и Звезду. Да поновим, био сам присутан и када су неки навијачи Партизана вређали неке људе. Увек сам утицао да, ако моји навијачи некога вређају, пробам да то стопирам. Имам велике пријатеље међу навијачима Звезде и добио сам многе поруке у којима ми се извињавају. Радио сам у Панатинаикосу који има велико ривалство са Олимпијакосом. И много, много навијача Олимпијакоса ми је прилазило у жељи да се слика са мном. Зато што су препознали ово о чему причам и да никада нисам рекао ружну реч о њима“.

Обрадовић је демантовао да је звездаш, а рекао је и да није човек који би могао да саветује Новака Ђоковића.

„Ђоковић је све прошао и толико се понаша нормално да то није нормално. Он је пример. Обожавам га. Поклонио ми је и рекет, који сам проследио мом сину Ђорђу. Не треба њему савет и он зна најбоље шта је за њега. Сигуран сам да ће наставити правим путем“, навео је он.

Обрадовић је рекао да нема намеру да доказује да је Србин.

„То истицање патриотизма ме толико нервира и код нас је постало шаблон и катастрофа. Мени је најбитније да ли си човек. Шта сам хтео да кажем када сам изјавио: „Ја сам велики Србин“? У годинама у којима сам освајао са репрезентацијом злата и сребра било је „наш тренер Жељко Обрадовић“ а тада сам био тренер Реала, Хувентуда, Бенетона. A 2005. кад се десило оно на ЕП у Београду, нема више префикса „наш“ него само „тренер Жељко Обрадовић“. Узмем некад пасош да видим да ли сам ја и даље наш или шта сам. Да видим да ли сам и даље Србин“, рекао је тренер Фенебахчеа.

Жељко Обрадовић се осврнуо и на деведесете када је Србија под ембаргом.

„Код нас је у Србији била пропаганда 1999, али је била и у западним земљама. Један велики италијански новинар отишао је у Београд, на Бранков мост, и направио репортажу после које је мој помоћни тренер дошао код мене и рекао: ‘Извини, сад схватам шта се дешава'“, рекао је Обрадовић. 

Он се објаснио  и на неуспех националног тима на ЕП у Србији 2005.

„Најодговорнији сам ја јер сам до краја живео у заблуди да чињеница што играмо код нас не може да доведе до тога да неки играчи показују толику нетрпељивост једни према другима. Ја сам у припремном периоду неке играче ставио заједно у собу, с капитеном и играчима за које се сумњало да могу да буду у неком смислу проблематични обавио сам разговор“, описао је Обрадовић и поновио да не жели да буде селектор Србије.