Прочитај ми чланак

Новак за америчке медије: Против сам присилне вакцинације!

0

"Нисам против вакцинације, већ против тога да вас неко на силу натера да нешто убаците у тело", рекао је Новак Ђоковић у интервјуу за "Њујорк тајмс" и додао да би "поново у истим условима организовао Адриа Тур јер је он био из најчистијих побуда и у хуманитарне сврхе". Био је на корак од отказа УС Опена.

У интервјуу престижном америчком листу открио је да је одлуку да игра на УС Опену донео након што су Владе САД и оне из Европа увериле једне друге да тенисери неће морати да иде у карантин после повратка са УС опена

– Био сам врло близу да не дођем – рекао је – Било је неизвесности. И још увек постоје много ствари које нису баш јасне. Желим да играм. Зато сам овде. Лично се не бојим да будем у ризичној, опасној здравственој ситуацији за себе. Да сам се тако осећао, вероватно не бих био овде. Ја сам наравно опрезан и морам бити одговоран и наравно поштовати прописе и правила и ограничења као и сви други. Али, ствари су непредвидиве. На тениском терену или ван тениског терена може се догодити било шта.

Током ране фазе пандемије Цовид-19 признао је да се противио обавезној вакцинацији против коронавируса и оптужен је да је „анти-ваксер“.

– Видим да су међународни медији то мало извукли из контекста, рекавши да сам потпуно против било које врсте вакцина. Моје питање овде са вакцинама је ако ме неко натера да ставим нешто у своје тело. То не желим и за мене је то неприхватљиво. Нисам против било које врсте вакцинације, јер ко сам ја да говорим о вакцинама када постоје људи који су се бавили медицином и спашавали животе широм света? Сигуран сам да постоје вакцине са малим нуспојавама које су помогле људима и зауставиле ширење неких инфекција по свету. Не разумем како очекујемо да вакцина реши наш проблем када овај коронавирус редовно мутира?

Поновио је да је Адрија Тур организован ради прикупљања средстава за хуманитарне пројекте на Балкану, али многи су били незадовољни што је одржана усред пандемије цовид-19, поготово што је прекинута због оболелих од коронавируса. Ђоковић, његова супруга Јелена, неколико других играча тренера били су пчозитивни на корону, али Новак сматра да је постојао и „лов на вештице“ и злонамерне критике.

– Покушали смо да урадимо нешто са правим намерама. Да, било је неких корака који су могли бити учињени другачије, наравно, али да ли ћу онда заувек бити крив за то што сам погрешио? Мислим, у реду, ако је то тако. У реду, прихватићу то, јер то је једино што могу да учиним. Било да је то фер или не, али знам да су намере биле исправне и да сам имао прилику поново да одрадим Адриа Тоур, учинио бих то поново. Нисам учинио ништа лоше. Жао ми је људи који су заражени. Осећам ли се кривим за некога ко је од тог тренутка заражен у Србији, Хрватској и региону? Наравно да не. То је попут лова на вештице, да будем искрен. Како можете за све кривити једног појединца? – закључио је Ноле те болне теме из протеклих месеци.

Тениски савез САД одлучио је да дисквалификује Гвида Пељу и Уга Делијена са турнира у АТП Синсинати јер је њихов физиотерапеут Хуан Мануел Галван био та „x“ особа која је у „балону“ била позитивна на коронавирус, али тој одлуци су се супротставили играчи а предводи их Новак Ђоковић. Тражи се решење да играчи остану у такмичењу јер физио није био са њима у соби.