Прочитај ми чланак

Немци се укључили у прљаву кампању: Доказујемо да су Новакови тестови лажирани

0

Најбољи тенисер света је слетео у Аустралију како би бранио титулу на првом гренд-слем турниру, али онда је настала цела драма и још је неизвесно да ли ће му бити омогућено да јубиларни десети пут тријумфује на Аустралијан опену.

Виза му је, упркос тесту који тврди да је преболео корону, укинута па враћена судским путем након неколико дана, али ни ту није све стало. Министар имиграције још увек је може повући и тако му уништити прилику да заигра на омиљеном турниру, који је освајао чак девет пута.


Сада сви кроз лупу гледају најбољег тенисера света, а наводно упитна је и исправност његове Ковид потврде, односно тестирања. Најновији доказ да нешто, по Немцима, није у реду с потврдом српског тенисера доноси најугледнији и у светским размерама изузетно утицајни немачки недељник „Шпигл“.

У документацији Завода за јавно здравље Србије пише како је Ђоковић ПЦР тест направио 16. децембра у 13.05 часова, а тај је тест седам сати касније показао да је позитиван на коронавирус. Ипак, немачки лист наводи да је спорно то што је у дигиталној ознаци тај његов позитивни резултат уписан тек 26. децембра у 14.21, а та би се ознака требала унети неколико минута након што стигну резултати.

Ђоковићеви адвокати су, међутим, предочили два теста, онај позитивни од 16. децембра и негативни одрађен 22, и на темељу њих исходовали визу за девотоструког шампиона Аустралијан опена. Тај други, негативни тест, је направљен 22. децембра и исти је означен и дигиталном ознаком.

„Шпигл“ је до ових открића дошао када је скенирао QР код потврде о позитивном тесту на којој пише 16. децембар. Када су новинари скенирали тај тест, испало је да је био негативан што по њиховом мишљењу побија тврдње како је Ђоковић тада био заражен. Ипак, након само неколико сати и поновног скена, исти је тест био позитиван!

Нису то једине рупе, по „Шпиглу“, у Ђоковићевој причи. Наводе да се у Србији за сваки тест додељује нови идентификациони број. Број Ђоковићевог позитивног теста који је, како тврде из његовог тима, направљен 16. децембра је 7371999, док је број негативног теста од 22. децембра за 50.000 мањи!

Наравно, бројеви иду један за другим па би тај број требало да буде пуно већи. Тако је испало према налазима немачких ИТ стручњака који су ангажовани и добро плаћени од стране „Шпигла“. Тврде да је доказано како је негативан тест урађен и унесен у базу пре позитивног, а не обрнуто како је требало да буде и како тврде из Србије.

Између 22. и 26. децембра је у Србији направљено управо 50.000 тестова што одговара баш тој разлици у Ђоковићевим тестовима. „Шпигл“ на темељу свега тога закључује како је позитиван тест најверојатније унесен накнадно, 26. децембра, а не десет дана раније.

Немци тако пишу како нова сазнања отварају и бројна нова питања. Значи ли то да је Ђоковић био позитиван касније него што тврди? Јесу ли тестовима манипулисали на други начин? На сва ова питања одговоре мора да дају Ђоковић и његов тим, али и надлежне српске здравствене институције, закључили су Немци у обимном истраживању објављеном у „Шпиглу“, чија се издавачка кућа налази у Хамбургу.