Прочитај ми чланак

„Нека Вучић остане и 100 година, али једном ће умрети и видећемо све афере“

0

Ајде, нека остане 100 година на власти, до краја живота, у једном моменту ће да умре и на тај начин ако не другачије да падне са власти. О свакој власти се сазнаје оног момента када сиђе са власти. Зар је толико неосетљив како ће да буде процењено кад изађу све те афере - каже Душко Вујошевић, најтрофејнији тренер у историји Партизана на тему еколошких питања које месецима потресају Србију и оценио је то као борбу за живот.

Вујошевић је појаснио и како изгледа долина Јадра данас, а искористио је чувене стихове Десанке Максимовић.

– То није еколошко питање, него питање борбе за живот. Нисам ренесансни интелектуалац који се разуме у све живо, али слушао сам професоре и гледао шта се ради у тој долини Јадра, у том прелепом подручју где сам ишао у Тршић. Један леп, зелен, брдовит предеп, када погледам снимке после истраживања изгледао као што је говорила Десанка Максимовић ‘Тешко земљи куда војска прође“. То је као да је рат тамо био…

– Моје мишљење је да очигледно тај елеменат који се зове литијум је врло интересантан у неком предстојећем периоду и да се у овој земљи доста гради станова и путева… Када смо колима ишли на море, прошли смо до Чачка, оно је изванредан пут. Подржавам градњу путева, али се слажем са оним што је рекао Дејан Мијач ‘Путеви ће пожелети Србина, али Србина бити неће – започео је легендарни тренер.

Појаснио је и на шта конкретно мисли.

– Основни капитал су људи, професор Зец је једном веома лепо рекао, да сам на Вучићевом месту ја бих размишљао колико људи умре годишње, а колико се роди. Колико људи напусти Србију и колико дође, то је први критеријум. Услов за опстанак је здрава Србија, Србија је лепа земља. У старој Југославији се није водило рачуна о реци… У Црној Гори алуминијумски комбинат није добио употребну дозволу, уништено Скадарско језеро. Ти људи се боре за свој живот, ако Рио Тинто дође у договору са разним Владама, поготово са овом, од 2004. године постоји маса уговора ти људи ће морати да напуштају тај крај или да умру тамо. Шта ће то да буде?! Нова сеоба Срба?

– Шта ће да иду у концентарционе логоре? Из моје фамилије је остала жена и једно куче, само у неким изузетним околностима ћу да се појавим, не само због здравственог стања, али поздрављам то. Не сматрам то еколошким устанком, већ борбом за живот овде. Ако човек неће да се бори за живот, за шта ће да се бори? Увек има злоупотребе тих ствари, није то одговорност само ове Владе што је кренула у истраживања и потписивање не знам колико обавези, нисам правник и немам увид у то. Али, они су то почели од 2004. да се праве… – рекао је Вујошевић за „Спорт клуб“.

Затим се дотакао и Александра Вучића, председника Србије.

– И код ове Владе постоји континуитет када су у питању неке личности из старих влада и то управо везане за области деловања који су пратили сарадњу са Рио Тинтом. Зашто људи који воде ову земљу, Вучић конкретно. Ајде, нека остане 100 година на власти, до краја живота, у једном моменту ће да умре и на тај начин ако не другачије да падне са власти. О свакој власти се сазнаје оног момента када сиђе са власти. Зар је толико неосетљив како ће да буде процењено кад изађу све те афере, а између осталог прва ова везана за то. Ако смо ми окупирани онда све разумем, али то мора да нам се каже. Ако смо окупирани он то ради као Љотић или Недић да спаси шта се спасти може.

– Мислим да се ушло у те кредите због тих грађевинских радова, изградње станова, путева, не знам више ни ко то купује, Београда на води итд. Између осталог зато што је коруптивни моменат код тих ствари највећа могућност, да се изведе. Полако долази да се враћају кредити, велики је проблем да се нађу те паре. Велике су паре када је у питању Рио Тинто и они просто немају снаге… – додао је Вујошевић.