• Почетна
  • ВИДЕО
  • На данашњи дан Црвена звезда постала шампион света! (ВИДЕО)
Прочитај ми чланак

На данашњи дан Црвена звезда постала шампион света! (ВИДЕО)

0

Фудбалери Црвене звезде на данашњи дан пре 21 годину победили су у финалу Интерконтиненталног купа у Токију чилеански Коло Коло са 3:0 и постали прваци света.

Тог 8. децембра 1991. године, у раним јутарњим часовома по српском времену, црвено-бели су ујединили два најважнија трофеја у клупском фудбалу, пошто су шест месеци раније у Барију против Олимпика из Марсеља освојили титулу шампиона Европе.

Иако су после Барија остали без Роберта Просинечког, Драгише Бинића, Слободана Маровића, Рефика Шабанаџовића и Стевана Стојановића, као и тренера Љубомира Петровића, подмлађени тим предвођен Владицом Поповићем одиграо је једну од најбољих утакмица у Звездиној историји.

Блистао је двоструки стрелац Владимир Југовић, трећи погодак дао је Дарко Панчев, сјајну партију пружили су Синиша Михајловић, Илија Најдоски, Миодраг Белодедић и посебно тада практично још јуниор голман Звонко МИлојевић.

Чилеанцима није помогло ни то што су више од једног полувремена имали играча више пошто је Дејан Савићевић, асистент код првог гола, искључен у финишу првог полувремена.

– За мене је тај дан једна од најлепших успомена живота, а посебно каријере. Дрхтали смо кад је Дејо добио црвени картон, али већ после пет минута игре било је јасно да ће Звезда и са играчем мање прегазити чилеанце. Били смо заиста велики тим. Европа је тада после дуго година победила Јужну Америку захваљујући Звезди и заиста је била част бити председник Скупштине тада и водити гиганта – рекао је за Звездин сајт тадашњи председник клуба Светозар Мијаиловић.

Црвена звезда је у Токију играла у следећем саставу: Милојевић, Радиновић, Василијевић, Југовић, Белодедић, Најдоски, Ратковић, Стошић, Панчев, Савићевић, Михајловић.

Наравно, ниједног тренутка се у причи о успесима из историјске 1991. године не сме се заборавити допринос тадашњег спортског директора Драгана Џајића и генералног секретара Владимира Цветковића, који су годинама уназад стварали шампионску генерацију.

Две деценије касније Црвена звезда је далеко од европског и светског врха, ни у Србији већ пет година није освојила титулу, а клуб притискају огромни дугови и тешка финансијска ситуација.

Јуче су расписани ванредни избори за новог председника клуба, а главни кандидат је управо Драган Џајић, што армији навијача некадашњег европског и светског шампиона буди наду да ће Звезда поново бити на месту које по свему и заслужује.

Црвено-бели ће пригодним коктелом у понедељак обележити 21. годишњицу од великог успеха у Токију.

(Танјуг)