Прочитај ми чланак

На данашњи дан: Бари за сва времена!

0

bari-1991

(Вести)

На данашњи дан пре 22 године Црвена звезда је постала првак Европе.

У италијанском граду Барију, на стадиону „Свети Никола“ црвено-бели су у финалу били бољи од првака Француске, Олимпика из Марсеја.

Било је то последњи пут да се првак Европе добије по старом, нокаут систему.
Победник је одлучен после бољег извођења пенала, пошто је после 90 минута игре и два продужетка, дуел завршен без голова 0:0 – пеналима 5:3.

Јунак је био голман и капитен Црвене звезде, Стеван Дика Стојановић, који је успео да одбрани пенал Мануела Амороса. Последњи једанестереац за Београђане реализовао је Дарко Панчев, што је био знак за неописиву радост фудбалера и навијача црвено-белих, која се из Италије пренела касније у Београд и у све остале градове наше земље.

Тренер Љупко Петровић је тада извео следећи тим: Стојановић, Југовић, Маровић, Шабанаџовић, Белодедић, Најдоски, Просинечки, Михајловић, Панчев, Савићевић (од 84. Стошић), Бинић.

Стрелци из једанаестераца били су Просинечки, Бинић, Белодедић, Михајловић и Панчев за Звезду, Касони, Папен, Мозер за Олимпик.

Директорски тандем црвено-белих чинили су Драган Џајић и Владимир Цветковић, а за тим из Марсеја у финишу другог полувремена заиграо и Драган Стојковић Пикси, пета „Звездина звезда“, који је приликом извођења пенала одбио да шутира.