Прочитај ми чланак

МОКA ХРВAТИМA: „Тамбурали“ смо вас, јер сте се за нас спремали као за рат

0
Фото: Пеђа Милосављевић

Фото: Пеђа Милосављевић

Српски кошаркашки тренер Зоран Мока Славнић сматра да није Литванија победила Србију у полуфиналу Евробаскета, него ми саби себе, те је тај дуел упоредио са мечевима Србије и Хрватске.

Екипа пала на менталном плану

Један од узрока које види као разлог овог пораза је и психолошка спремност играча у ситуацији кад играју утакмицу против великог ривала.
– Та Литванија је наш велики ривал и мислим да је екипа пала на том психолошком плану. Кад се играју такве утакмице, заиста некад није важно је ли нека екипа квалитетнија. Неке се утакмице побеђују главом, а то је био случај код Литванаца. Били су ментално јачи од наших играча и на томе им честитам, премда ме као навијача Србије овај пораз боли. Сумњам да смо их потценили. Једноставно од самог почетка нисмо имали прави ритам, а онда, понављам, осам минута пре краја улази потпуно незагријан и неспреман Милосављевић. Искрено, нису нас Литванци добили, добили смо ми сами себе.

Славнић је додао да су Србији мечеве с Хрватском били само спорт, док су се Хрвати спремали у рат.

– Овај наш пораз поредио бих са утакмицама Србије и Хрватске. Никад ми нисмо имали боље играче од вас, но главна предност Србије, што се у показало и као добитна комбинација у међусобним двобојима, је што никад нисмо против вас сагорели. Наравно, глупост је рећи да није постојао притисак и у главама наших играча кад би играли с Хрватском, али ми смо те утакмице доживљавали искључиво као битке на паркету, битке на спортском плану, док је вашим играчима, ваљда из политике или Савеза, наметнуто мишљење да кад играте с нама, да водите неке ратове. Не знам због чега, чија је то идеја, али управо зато смо вас “тамбурали“, јер би се ваши играчи и прије утакмице потпуно ментално потрошили – рекао је Славнић за Индеx.хр.

Српски тренер је уверен да су „орлови“ поражени од најгоре Литваније у историји.

– Сви који су гледали утакмицу могли су да примете хаос у нашој екипи , а кулминација конфузије била је 32. минута и улазак Милосављевића. Ни у најлуђим сновима нисам веровао да можемо изгубити од Литваније. И даље тврдим да је ово најгора Литванија у историји, а ми изгубимо. Све је то последица тог курчевог жреба. Србија је до сада победила само једну озбиљну репрезентацију, Шпанију , а све ово остало било је смешно. Исланд, Финска, Чешка… ма дајте људи, смејурија. Какве су то репрезентације? Шпанци и Французи су имали крвав пут до финала, а ми шетњу – рекао је Славнић у колумни за Индеx.хр.

Сматра Славнић да кривицу сноси и слектор Aлександар Ђорђевић, али напомиње да не жели да оде са места селектора Србије.

– Против Литваније тек су нешто одиграли Теодосић и Радуљица, но нисмо видели Калинића, Недовића, Бјелица се такође није појавио на утакмици. Превише је то нерасположених играча да би се победило у полуфиналу Евробаскета. Јебига, изгубили смо и треба ићи даље. Никаква сјеча глава као код вас. Без обзира што је мој однос с Ђорђевићем од ку*ца, не бих желио да оде. Мој особни однос с Ђорђевићем нема никакве везе с овом критиком. Мислим да ће бити одличан тренер, а ово је само једна мала критика кад кажем да против Литваније није био у форми.

Извор: Индекс.хр /Информер.рс