Прочитај ми чланак

Лудило Мелбурна: Тенисери се шепуре без тестова, а Ђоковић опасност по здравље

0

Новак Ђоковић депортован је из Аустралије јер је министар Алекс Хок проценио да је "опасност по јавни ред и здравље" у земљи, која се понаша прилично ноншалантно када је у питању сам турнир.

Направљен је правно-политички преседан и хаос по доласку Новака Ђоковића у Аустралију, ком ни сва скупљена документација није била довољна да уђе у земљу.На крају, министар за имиграцију Алекс Хок је искористио своје дискреционо право да га депортује против чега Федерални суд није ишао.

Делује сумануто, али на крају је Новаку пресуђено због изјава о вакцини из априла 2020. године, када вакцина још није ни било.

Сматрало се да Новаков долазак без вакцине (што му је Аустралија омогућила изузећем) може изазвати антиваксерско расположење и немире, протесте и да то може утицати на јавни ред и здравље, иако је више од 90 посто становника Аустралије већ вакцинисано.

Тешко да је неко од невакцинисаних Аустралијанаца баш ове зиме читао и гледао Новакове изјаве из 2020, али авај.

Са друге стране, довољно је погледати шта се дешава у Мелбурну и схватити о каквој се ујдурми ради, а то је било јасно већ на почетку, када је Бернард Томић играо квалификације и ћаскао са судијом.

„Пазите, сигурно ћу у наредна два дана добити позитиван тест на корону, кажем вам. Частим те вечером ако не будем позитиван у наредна три дана, у супротном ћеш ми ти купити вечеру“, викао је Томић.

Затим је одлучио да у први план истакне пропусте организатора Аустралијан опена.

„Не могу да верујем да никога не тестирају. Дозвољавају играчима да дођу на терен након што обаве брзе тестове у собама. Нема званичног ПЦР тестирања“, закључио је аустралијски тенисер. На крају је тако и било, имао је корону са јаким симптомима.

Томића многи због његове контроверзне природе и скандала нису схватали озбиљно, али се огласио и Александар Зверев.

Он каже да су контроле у Аустралији слабије него што се мисли, као и да на Аустралијан опену има много више заражених него што се зна.

„Јасно је да ове године у Аустралији има више случајева него прошле године. Сада имамо више слободе да изађемо да једемо, да радимо шта желимо. Зато је нормално да их има више. Мој брат, када је стигао овде, имао је вирус. Морао је да буде затворен у Сиднеју, сада више нема ништа од тога“, рекао је Зверев.

Мало ко се бавио случајем тенисера који су и на терену били заражени.

„Не тестирају нас. Да се ради, више позитивних би било. Играм турнир овде и не желим да идем у ресторане, у хотел или на тениске терене, не желим да ризикујем ни најмање. Налазим се као у некој врсти мехура за себе“, додао је Немац.

Андреј Рубљов је дошао позитиван на вирус, то је и сам признао.

„Мене лично сада не тестирају јер сам тек преболео коронавирус. Када сам летео у Аустралију још сам био позитиван, али ниво ковид СС, како се то зове, нећу лагати, био је врло низак и није опасан. Било ми је допуштено да уђем у земљу. Осим тога, провео сам више од десет дана у карантину“, рекао је Рубљов.

Руски тенисер је нагласио да је по доласку морао да уради тест на антитела, као и да није радио ПЦР тест.

„Можда бих и даље био позитиван. Али више нисам заразан и опасан. Будући да сам био болестан, више не радим ПЦР тестирање“.

И после тога, Новак је „опасан по здравље Аустралије“. Или је све горе наведено и виђено опасно по здрав разум?