Прочитај ми чланак

КОЛИКО СПОРТИСТИ ЗАРАЂУЈУ од спонзора?

0

Када је на почетку овогодишњег Вимблдона Роџер Федерер закорачио на централни терен изненадио је многе. По први пут у својој професионалној каријери 36-годишњи Швајцарац носио је опрему која није Нике.

Традиционалну белу опрему најбољег тенисера света свих времена креирао је јапански бренд Униqло.

Иако је на заласку каријере, јапанска компанија потписала је са Федерером уговор према којем ће му у наредних 10 година за сваку бити исплаћено 30 милиона долара.

Уговори са компанијама као што су Мерцедес-Бенз, Ролеx, Моет & Цхандон, Јура, Wилсон и остали донели су Швајцарцу у последњих годину дана 65 милиона долара, док је играјући тенис за исти период зарадио 12,2 милиона долара.

Други на листи спортиста који, према Форбсу, највише зарађују од спонзорских уговора је НБА звезда ЛеБрон Јамес. Рекламирајући Нике, Цоца-Цолу (Сприте), Беатс Бy Дре, Киа Мотор, Интел и Блазе Пизза инкасирао је 52 милиона долара у протеклих 12 месеци.

Освајач пет Лига првака и пет пута проглашаван најбољим фудбалером света Кристиано Роналдо је на овој листи заузео треће место, а спонзорским уговорима себи је обезбедио 47 милиона долара у претходних годину дана. Његов доживотни уговор с Никеом вредан је више од милијарду долара а заштитно лице је и Хербалифеа, ЕА Спортса и Америцан Тоуристера.