Прочитај ми чланак

Ко ће први до трофеја, Шпанија или Италија (20.45)

0

Финале ЕП: Шпанија – Италија

МОЖЕ бити само један: Шпанија или Италија? Олимпијски стадион у Кијеву (вечерас од 20.45, ТВ пренос РТС 1) биће поприште судара две филозофије игре, две врсте самопоуздања, а о новом прваку Европе одлучиваће ситни детаљи и коњски живци. Већи је притисак на Шпанцима, јер као актуелни владари планете имају прилику да победом уђу у историју и постану први који су одбранили трофеј на Старом континенту. Италијани су више пута у историји показали све што краси лукаве Латине, кад год су их оплакивали на почетку, они су се враћали са трофејом.

Четврти пут у историји ЕП, ривали из исте групе састаће се и у финалу. Дуел из Гдањска 10. јуна (1:1) имаће репризу у Кијеву вечерас.

– Осим што се састају две исте екипе, ништа неће подсећати на тај први дуел – тврди селектор Шпаније Висенте дел Боске. – Ми ћемо играти нашу игру, али Италија неће. Вратили су се систему са четири играча у последњој линији и „ромбом“ у вези, па су деловали стварно импресивно у нокаут фази. Због тога очекујем лепши фудбал.

“ФУРИЈА“ НИКАКО СА “АЗУРИМА“
ШПАНИЈА јесте елиминисала Италију 2008. на пенале, али ни тада (0:0), а ни у преосталих шест мечева на великим такмичењима, никад није победила овог противника!
„Азури“ су добили три утакмице уз четири ремија. Мечеви су били са мало голова, а највише их је постигнуто 1988, кад је Италија победила 2:1. Од укупно 30 међусобних утакмица, Италија је добила 12, 10 је завршено ремијем, а осам су у своју корист решили Шпанци, уз гол-разлику – 39:30.