Прочитај ми чланак

Киша, „оклоп“ Гароса и Никове бубице

0

Тако је протекао први дан Ролан Гароса у којем нисмо дочекали да видимо ниједног српског тенисера на делу, а требало је да играју тројица.

7159736785741dd52b156a380564648_w640

Тако је протекао први дан Ролан Гароса у којем нисмо дочекали да видимо ниједног српског тенисера на делу, а требало је да играју тројица.

Као и увек у таквим ситуацијама, проклињани су организатори зато што барем један или два терена немају кров.

Директор турнира Ги Форже успевао је да држи осмех на лицу, поготово што није његова кривица што крова још нема. После вишегодишњих надгорњавања и преговора са државом (спорне су стаклене баште које су новим пројектом сачуване), Ролан Гаросу је дозвољено проширење, па ће од 2020. године кров добити “Филип Шатрије“ и реновирани Терен број један.

„Требало је то раније да ураде“, рекао ми је Форже док смо чекали долазак Новака Ђоковића на сопствену “журку“ поводом 29. рођендана. Како је и сaм Новак рекао, била је то “најјавнија прослава рођендана“. 

15839155585741dd5548795390195635_w640

Тема број један на овогодишњем Ролан Гаросу јесте безбедност, што је и логично после свега што се десило у Паризу у претходних годину и по дана.

Појачана је контрола на улазу, три круга обезбеђења пре улаза и онда финално претресање – утврђена је једина путања којом новинари могу да уђу, она подразумева кружење и/или дуже пешачење.

Као и увек у таквим згодама, ту су они ревносни који темељито и савесно обављају свој посао, завирују и у најдубљи кутак торбе и претресају снагом џудисте.

Са друге стране су насмејани који заверенички намигну и тиме поручују: “Прођи, брате, све ОК“. Мислим се, немој пријатељу да ми намигујеш, намигнућеш и погрешном, па шта ћемо онда? Него лепо погледај, опипај, па да се разилазимо.

“Свестан сам свега што се догодило у Паризу и с обзиром на то шта се све тренутно догађа у свету, наравно да треба да појачамо сигурност. Немам ништа против тога – боље спречити него лечити“, прокоментарисао је Ђоковић ‘оклоп’ који је формиран око комплекса.

Његов став деле и остали тенисери, уосталом то је једино разумно, а Форже је истакао да се труде да ризик буде што приближнији нули и да уопште не рачунају колики су трошкови обезбеђења јер је то једноставно нешто што се мора урадити.

9626787355741dd5746159934474596_w640

Међу првима сам се нашао на комплексу како бих избегао ’тучу’ за акредитације – већ тада било је тмурно, па су и радници преостале ситнице приводили крају без ентузијазма, за разлику од прошле године.

Није било нарочито хладно, али киша је потпуно пореметила распоред тренинга и мечева, па првог дана није било много тениса.

Ипак, фанатик увек може да пробере – сећате ли се ’детета СФРЈ’? Е, она је забележила прву Грен слем победу у каријери, док је Данка Ковинић била на корак до сензације у дуелу са Петром Квитовом.

Као и увек, Данка је била сталожена после пораза (“што да драмим?“), а разговор са њоме читаћете у понедељак.

Пер је са Радуом Алботом играо пет сетова – какав је, вероватно би играо пет сетова са било киме од нас када га ухвате његове бубице. А бубице не напуштају главу Ника Кирјоса, који је добио опомену судије и потом увукао Ђоковића у целу расправу.

Цртице из Париза

8425174605741dd58ebd62668557144_w640

Фото: Б92 – Саша Озмо

 

– Размислите двапут следећи пут кад кренете да кудите (какав еуфемизам) наше таксисте. Човек који ме је возио са аеродрома био је намргођен до непријатности, као да му је та вожња највећи усуд Божји. Али добро, то није проблем, није плаћен да се социјализује са мном, наравно. Проблем јесте што је апсолутно све време гледао у телефон и куцао поруке, а два-три пута је на брзини од преко 100 километара на сат пустио волан како би телефоном фотографисао нешто са стране. Добро претекох…

– Жо-Вилфред Цонга играће у Паризу у црном шортсу и црно-белој мајици са асиметричним пругама. На коју животињу подсећа сaм себе у таквој одећи? “Ух, тешко питање, на неколико животиња. Можда на лењивца или на коалу“. 

– Када сам дошао у стан, на столу у дневној соби дочекале су ме новине са интервјуом који је Новак Ђоковић дао за Фигаро. Већ тада ме то није зачудило јер ме је моја домаћица, жена од шездесетак година, већ подробно испитивала о Србији и тенису, жалила што Федерер не игра и за Ђоковића констатовала да је “фин и да делује скромно“.

18202447585741b80f55df3983417375_w640

– “Професоре, можете ли да организујете турнир у фудбалу за прву годину?“ Одговор: “Не могу, боли ме стомак“. Тако је гласио разговор мог друга и професора физичког, разговор који ће заувек остати предмет шале у мом друштву.

Нешто слично догодило се на конференцији за новинаре Ника Кирјоса:

“Лејтон Хјуит био је у вашој ложи. Која је његова улога у вашој каријери тренутно? Одговор: “Он је само добар момак“. Овако на папиру (екрану) делује горе него што је заправо било – Кирјос није био непристојан и новинару није било непријатно.

– Осим споменутог разговора са Данком Ковинић, у понедељак ујутру читајте интервјуу са Гијем Форжеом, некадашњим четвртим тенисером света и садашњим директором турнира. Сва питања, сугестије, критике и похвале шаљите ми путем коментара или на Твитеру уз хештег #ОзмоНаШљаци, на којем можете видети још фотографија, коментара…

Поздрав из Париза,

Саша (@озмо_саса)