Прочитај ми чланак

КAО ОСAМДЕСЕТИХ: Бесни рат навијача у Енглеској, Пољској …

0

Навијачи клубова Премијер лиге све чешће се обрачунавају с ривалским групама на стадиону, а последњи инцидент у низу догодио се на мечу Вест Хем - Челси

engleski-navijaci-fudbal95

Енглески систем за борбу против насиља међу навијачима налази се пред колапсом.

Све што је осмислила покојна британска премијерка Маргарет Тачер и све што су као држава применили да би сузбили дивљање на трибинама полако пада у воду, јер Енглези се бију на стадионима где стигну. Као некада.

За свега седам дана на неколико острвских адресанавијачке групе су успели да скрену пажњу на себе. Највише крви проливено је на Олимпијском стадиону у Лондону, где је дошло до „блиског сусрета“ Вест Хемових и Челсијевих разбијача. Сцене као с почетка осамдесетих, из златног доба енглеског хулиганизма, скандализовале су не само актере утакмице и јавност већ су натерале и чланове кабинета британске премијерке Терезе Меј да се огласе.

– Фудбал и власти су екстремно напорно радили претходних 30 година да би се сузбила оваква врста понашања. Нико не жели да поново види мрачне дане седамдесетих и осамдесетих година – рекла је министарка спорта Трејси Крауч.

Осим песница, две групе су се обрачунавале и одваљеним седиштима, флашама и другим тупим предметима. Само неколико дана касније, екстремисти Манчестер ситија демолирали су тоалете на ривалском Олд Трафорду након куп меча с Манчестер јунајтедом. Тај детаљ није ни ушао у извештаје полицајаца, који су званично саопштили да није било ниједног инцидента, док су у случају недељног дербија у Бирмингему били отворенији. Признали су да је 14 навијача Aстон Виле и Бирмингема ухапшено, а да се ред одржавао помоћу дронова с камерама и неколико стотина специјално обучених полицајаца који су се за ову прилику припремали неколико месеци.

Нема мира ни у Пољској

Пољски навијачи не мирују, упркос све строжим одредбама кривичног закона у њиховој земљи.

Недавно су се ултраси Легије у Мадриду тукли са шпанским специјалцима пред меч Лиге шампиона са Реалом, а јуче су били на делу у Гдињи.

На стадиону су се током утакмице гађали бакљама с гостима из Гдањска, тако да је фокус осталих гледалаца био усмерен ка трибинама, а не ка терену.