Прочитај ми чланак

КАЛКУЛАЦИЈЕ – Колико Србији још треба бодова до пласмана на Мондијал?

0

Предстојећа четири дана имаће огроман значај за аспирације фудбалске репрезентације у квалификацијама за Светско првенство. Могу ли наредне две утакмице да буду одлучујуће?

Фудбалска репрезентација Србије данас од 18 часова игра прву од последње четири утакмице у квалификацијама за Светско првенство, а противник на стадиону у Хумској биће јој селекција Молдавије.

Након тога „Орлове“ чека и гостовање Републици Ирској и због тога се многи данас питају да ли би Србија победама у ове две утакмице и теоретски обезбедила прво место и ДИРЕКТАН пласман на Мондијал у Русији.

Одговор би могао да буде потврдан, али само у случају да Ирци изгубе и у Грузији, а онда и на свом терену од Србије, а да Велс и Аустрија ремизирају у међусобном сусрету у суботу, а онда, на пример, освоје по бод и у наредном колу, три дана касније, када ће играти против Молдавије, односно Грузије.

У том случају, два кола пре краја, табела би изгледала овако:

1. Србија 18
2. Ирска 12
3. Велс 10
4. Аустрија 10…

То значи да би „Орлови“ могли да се спремају за пут у Русију!

Ипак, реалније је да се Аустрија и Велс неће тек тако предати, па ће после два следећа кола највероватније само једна од те две селекције изгубити шансе за пласман на Мондијал, док ће ова друга наставити трку са Србијом и Ирском.

У овом тренутку, дакле, чак четири селекције и даље у игри за највиши пласман у Групи Д.

То су, редом, Србија, Ирска, Велс и Аустрија. Србија и Ирска после шест одиграних кола имају оо 12 бодова, Велс и Аустрија су освојили по осам.

До краја квалификација чекају нас још четири кола. Када је Србија у питању, тај распоред изгледа овако:

2. септембар, 18:00х СРБИЈА – Молдавија
5. септембар, 20:45х Ирска – СРБИЈА
6. октобар, 20:45х, Аустрија – СРБИЈА
9. октобар, 20:45х, СРБИЈА – Грузија

Дакле, ако за почетак гледамо шта нам теоретски треба да бисмо осигурали пласман на Мондијал, то је укупно девет бодова из ове четири утакмице. Али, не било којих девет…

Реално је да шест можемо да очекујемо против две најслабије екипе из групе, Молдавије и Грузије у Београду, а бар још три треба освојити на тешком гостовањима у Ирској и Аустрији. Управо те две утакмице биће кључне у борби за пласман на Мондијал, посебно ова прва у Ирској, осим ако не буде неких непријатних изненађења у дуелима са аутсајдерима.

Према томе, ако добијемо Молдавију и Грузију у Београду, плус Ирску на гостовању, исход меча у Аустрији за нас и неће имати пресудну важност и Србија би се у том случају директно пласирала на Мондијал!

Наравно, треба видети и како изгледа распоред осталих селекција које су у игри за пласман на Мондијал. Ирци имају исти број бодова као Србија, пе је и у сличној ситуацији као Муслинов тим.

2. септембар 18:00х Грузија – Ирска
5. септембар 20:45х Ирска – Србија
6. октобар 20:45х Ирска – Молдавија
9. октобар 20:45х Велс – Ирска

Велшани и Аустријанци морају да побеђују до краја да би имали чему да се надају…

2. септембар 20:45х Велс – Аустрија
5. септембар 20:45х Молдавија – Велс, Аустрија – Грузија
6. октобар 18:00х Грузија – Велс, Аустрија – Србија
9. октобар 20:45х Велс – Ирска, Молдавија – Аустрија

Осврнимо се мало и на вечерашњу утакмицу са Молдавијом. „Орлови“ су апсолутни фаворити, селектор ће имати мање проблеме када је у питању састав јер су Стојковић и Миливојевић суспендивани али изузев њих двојице сви остали могу на терен.

Славољуб Муслин је најавио најјачи састав, уз једну промену на голу и у везном реду где ће поменуту двојицу заменити Предраг Рајковић и Немања Гудељ.

Дакле, ево како би вечерас требало да изгледа стартна постава „Орлова“:

 

 

Naša postava za večeras! #srbija #moldavija #fudbal #fssrbije #reprezentacija #orlovi #mundijal

A post shared by Sportske.net (@sportskenet) on

Подсећамо, утакмица почиње од 18 часова. Бићемо на лицу места, пратите нас.