Прочитај ми чланак

КAКВA ЛЕКЦИЈA: Нећете веровати шта су велшки навијачи урадили за Србе у Велсу

0

Навијачи фудбалске репрезентације Велса привукли су велику пажњу током недавне посете Србији. Учинили су то не због онога на шта се обично помисли када је реч о гостовањима острвских навијача, већ због фантастичног понашања.

Aли, чак и када су напустили нашу земљу, урадили су нешто невероватно.

 
Подсетимо, пре и после утакмице одигране у квалификацијама за наредно Светско првенство (1:1), Велшани су у Београду показали колико имају велико срце, али и колико је важно бити конкретан када је реч о помоћи.

Они су дали крв за једног рањеног навијача Партизана, а у Културном центру Град прикупљали су помоћ за Центар за заштиту одојчади, деце и омладине у Звечанској улици.

Провели су се лепо, певали са Србима, али и имали важну поруку за Београђанке, но – на томе се нису зауставили. Када су напустили нашу земљу, организовали су акцију прикупљања преосталих динара, које Велшани нису потрошили након што су страну валуту заменили у Србији.

И, динар по динар, слао је матичној организацији велшких навијача сваки њен члан оно што му је у новчанику преостало после посети Србије. Послали су чак и чланови Фудбалског савеза Велса, и то прикупивши 36.000 динара међу собом, а када се на крају све збројило – дошло се до чак 187.390 динара, што је око 1.362 фунте или 1.551 евро.

Баш тај новац, Велшани су решили да пошаљу у Србију, као помоћ овдашњој деци (вероватно Центру за заштиту одојчади ком су и помагали приликом посете, мада то нису прецизирали у свом саопштењу).

Ипак, сама идеја, да се прикупи оно што је преостало, сама та реализација – да сваки Велшанин организује слање преосталих динара на једну адресу, и сама та чињеница – да су се странци тако дивно сетили и понашали, остају нам као лекција. Лекција о којој не само да вреди размислити или дивити се, већ посматрати је као сасвим добар путоказ колико сјајних ствари може да се уради када се памет укључи, срце не искључи, а заједно се прионе ка нечем што је… Добро.