• Почетна
  • СПОРТ
  • Каква је позиција Партизана и Црвене звезде под евролигашким небом? (ВИДЕО)
Прочитај ми чланак

Каква је позиција Партизана и Црвене звезде под евролигашким небом? (ВИДЕО)

0

м1

Бројимо последње дане, последње сате до почетка можда и најишчекиваније сезоне Евролиге – оне у којој ћемо по први пут имати ту част и привилегију да гледамо два највећа српска ривала у походу на европски трон, Партизан и Црвену звезду!

Још од тренутка када је жребом у Барселони одређено да црно-бели оду у групу А, а црвено-бели у групу Д, било је јасно да су вечити ривали добили најтеже задатке. С тим што, без икаквих навијачких предрасуда и острашћености, клуб са Малог Калемегдана има тежи посао. А сада ћемо вам појаснити и зашто.

Партизан у најјаче клупско европско такмичење улази као староседелац, који већ 13. узастопну сезону игра у најжешћем ритму и зна како се побеђују најбољи клубови Старог континента. Чак и у претходној кампањи, када је клуб из Хумске 1 имао потпуно нов, млад и неискусан састав екипе попут Барселоне и московског ЦСКА муку су мучиле како би дошле до победе у Пиониру. Ове године је потпуно другачија прича. Готово цео тим је остао на окупу, дошао је и Теренс Кинси, који ће сигурно бити ударна снага овог тима, те ће ривалима попут Нантера, Будивељника, Фенербахчеа, ЦСКА и Барселоне (опет) имати препуне руке посла.

м2Сви знамо да готово сви европски клубови избегавају Партизан због Пионира, најлуђе дворане на континенту, без сумње. За разлику од прошле сезоне, изабраници Душка Вујошевића ће се и те како питати када је у питању крајњи редослед на табели групе А.

Будивељник и Нантер не би смели да буду већа препрека за црно-беле, посебно ако желе место у ТОП 16 фази. Украјински представник је остао без Малколма Дилејнија, који је отишао у минхенски Бајерн. Уместо њега је стигао искусни Рики Минард, а клуб је готово на свакој позицији довео по једно појачање. Ипак, тешко је очекивати да ће тим из Кијева моћи да парира Партизану, без обзира на то што је играо полуфинале Еврокупа минуле сезоне. Нантер је направио заиста велики „бум“, с обзиром да је до 2011. године играо аматерску кошарку, а само две године касније освојио титулу шампиона Француске и дошао у Евролигу. У припремном периоду Црвена звезда је Нантер ољуштила с 37 поена разлике и потпуно је јасно да француски представник неће имати чему да се нада.

м3Ситуација са Фенером, ЦСКА и Барселоном је потпуно другачија. Турски клуб је довео Жељка Обрадовића, па самим тим има и највише циљеве. Лука Жорић, Линас Клеиза и Немања Бјелица ће у томе имати велику улогу, док је останак Бо Мекејлеба и Бојана Богдановића додатни плус.

О шпанском и руском клубу већ све знамо. То су два зузетно озбиљна противника, европски гиганти који ће и ове сезоне ићи на све или ништа и ту не треба трошити превише речи. Еторе Месина и Ћави Пасквал су у прелазном року додатно ојачали ростере, због чега су њихови тимови поново сврстани у ред фаворита за освајање пехара.

м4Партизан је с Барселоном увек играо врло неизвесне утакмице. Прошле сезоне у Шпанији Блауграна је славила са 85:82, док је у Београду, после продужетка резултат био 68:67 за каталонског гиганта. Последњу победу над Барселоном Партизан је остварио у другом колу ТОП 16 фазе у сезони 2009/2010, када је у Пиониру, после продужетка славио са 67:66.

Овог пута жребом је одређено да се ова два клуба састану већ на почетку такмичења, у Шпанији (четвртак, 21.00).

Ситуација са ЦСКА је, ипак, мало другачија. У последњој деценији и нешто мало јаче ова два клуба су се састала чак 14 пута, а црно-бели су остварили свега две победе (у сезони 2002/2003, а потом и 2008/2009). Дакле, Армејци баш не леже изабраницима Душка Вујошевића, али сигурно је да Партизан неће своју шансу тражити у том двомечу

Свако слабо издање поменутих ривала могла би да буде огромна шанса момчадије из Хумске 1, посебно у Пиониру.

Дакле, да сумирамо, Партизану је за пролаз даље потребна перфектно издање против Нантера и Будивељника, наравно, уз очекивање да Фенер, ЦСКА и Барса не киксну у тим мечевима. Свака победа више биће додатни плус за овај изузетно млад и талентован тим.

„После пораза у Новом Месту, морамо да се вадимо у Барселони. Не треба трошити речи о квалитету Евролиге и наше групе. Мале су разлике, али је наша група најјача због ЦСКА, Барселоне и Фенера који имају мотив да оду на Фајнал фор. Ми желимо да дођемо до другог круга. Шансу и прилику видимо против Нантера и Будивељника. Наравно, не мислимо да они немају квалитет, већ је просто реалније да се с њима такмичимо“, поручио је Душко Вујошевић.

м5

С друге стране, Црвену звезду чека огроман посао. Дакле, после 14 година црвено-бели се враћају на велику сцену. Улог је огроман, жеље су још веће, посебно навијача, који су толико дуго чекали да своје миљенике гледају у евролигашком друштву. Звездини кошаркаши баш и нису имали среће на жребу, јер су упали у вероватно најуједначенију групу. Сви могу да добију све, код куће и на страни, али наравно, пре свих истичу се Панатинаикос и Макаби.

Грчки шампион је сезону почео очајном партијом против вечитог ривала Олимпијакоса, али како сезона буде одмицала сигурно је да ће пулени Аргириса Педулакиса бити све бољи. Највећи плус овог тима је останак једног од најбољих дефанзиваца Европе, Стефона Лазмеа, док је долазак младих и талентованих момака из Паниониоса, Никоса Папаса и Владимира Јанковића јасан знак да се клуб окреће младим снагама.

м6Макаби је за ову такмичарску годину спремио тим са дугачком клупом, искусним, квалитетним играчима и одличном хемијом. Звезда и Макаби су стари познаници из претпрошле сезоне АБА лиге. Оба пута је славио Понос Израела – у Пиониру резултатом 83:76, док је у Тел Авиву тим са Малог Калемегдана пружио јако лош отпор – 101:66. Ипак, то су била нека друга имена, нека друга времена. Дејвид Блат, који форсира јаку одбрану, на супротној страни ће имати супарника у лику Дејана Радоњића, који игру такође гради на стубовима снажне дефанзиве, па ће бити интересантно видети како ће се овај двобој окончати.

Дакле, ПАО и Макаби су благи фаворити у односу на остале екипе у групи Д, јер готово редовно играју завршницу Евролиге и просто увек имају врло јаке ростере.

Лаборал Кућа је тренутно можда и највећа мистерија ове групе, јер и даље не знамо шта можемо да очекујемо од изабраника Серђа Скариола, који је тек недавно преузео клуб. Локомотива је после титуле у Еврокупу одрадила сјајан посао у прелазном року. Први противник тима Дејана Радоњића довео је три изузетно велика појачања, са позамашним евролигашким искуством (Крунослав Симон, Маркус Вилијамс и Мантас Калниетис). Уз Алекса Марића, Симаса Јасаитиса, Сергеја Бикова, Ричарда Хендрикса и Дерика Брауна то је врло квалитетан тим, који би могао далеко да догура (четвртак, 19.00).

м7Чак ни квалификације за Евролигу, које су недавно одржане у Вилнијусу, нису биле срећне руке за Звезду. Као последњи тим стигао је Лијетувос Ритас, још један клуб са традицијом, који може бити трн у оку свима. У питању је врло искусна екипа коју са клупе предводи Дирк Бауерман. Тим је састављен махом од Литванаца, међу којима се истичу Реналдас Сеибутис, Мартинас Гецевичијус, капитен Степанас Бабраускас, али и најновије појачање Дарјуш Сонгаила. Ту су и бивши играч Црвене звезде Омар Кук, али и Миленко Тепић, некадашњи кошаркаш Партизана.

Све у свему, тешко је проценити шта чека Црвену звезду на овом трновитом, практично дебитантском путу до наредне фазе. Можда је и најбоље гледати период од утакмице до утакмице. Прво Локомотива, а после све остало.

„Свесни смо да је група изузетно јака и да немамо ривала против којег ћемо моћи да остваримо лагану победу. Ипак, као што ћемо ми морати да размишљамо о ривалима тако ће и они морати да размишљају о нама. Надам се да ће навијачи пружити велику подршку овом тиму. Из ове перспективе мислим да је нереално говорити о дометима у Евролиги. Потребно је да се одигра неколико кола како бисмо добили реалну слику“, рекао је Дејан Радоњић.

У суштини, домаћи терен и армије навијача на једној и другој страни биће главна оружја наших вечитих ривала. Јасно је да нас чека једна врло узбудљива сезона, препуна сјајних утакмица, а Београд ће имати прилику да минимум десет недеља буде део врсних кошаркашких представа, у којим ће моћи да уживају сви, без обзира да ли им у срцу лежи црвено-бела или црно-бела боја.

(Моцарт)