• Почетна
  • СПОРТ
  • Како се калила шеста узастопна титула Партизана: Елита остала само далек сан (2)
Прочитај ми чланак

Како се калила шеста узастопна титула Партизана: Елита остала само далек сан (2)

0

2(Новости)
Са прелепим сном из сезоне 2010/2011. када је Партизан играо у Лиги шампиона и кошмаром годину дана касније који је донео неуспех у плеј-офу Лиге Европе против Шамрока, црно-бели су ушли у нови циклус квалификација елитног такмичења.

Вермезовићева чета је на европску сцену средином јула изашла неокрњена одласцима и појачана са чак пет нових имена (Кнежевић, Пауљевић, Забија, Стефан Шћеповић и Ловре).

Припреме су обављене на Тари и словеначком Похорју, а и без увида у форму на тест мечевима било је јасно да озбиљно такмичење почиње тек од трећег кола квалификација.

Разлог за такво размишљање лежи у чињеници да се црно-белима осмехнуо жреб друге рунде и за ривала им послао Валету, шампионски, али и аматерски састав са Малте. И поред куртоазних изјава да данас сви играју фудбал било је јасно да Шамрок не може да се понови.

Већ после 45 минута игре у првом мечу на Малти црно-бели су могли да се окрену наредним обавезама на европској сцени. Стефан Шћеповић, Томић и Иванов донели су три гола предности, а после почасног гола Мифсуда средином другог полувремена млади Остојић је поставио коначан резултат – 1:4. Реванш је представљао прилику да се навијачи Партизана загреју за озбиљније обавезе, па је победа од 3:1 (Митровић, Томић 2) представљала коректно одрађивање обавезе. Поглед ка кипарском АЕЛ више није имао ни привидну препреку.

– Ми смо генерално народ који је склон омаловажавању земаља које доскоро нису биле на фудбалској мапи. Мислим да су наши навијачи потценили Валету. Да се код нас десило оно што и Салцбургу који је испао од првака Луксембурга, то би био крај света – рекао је Вермезовић после реванша са Малтежанима.

Пут ка осигураној јесени у Европи водио је преко „Рајског острва“. Ваљало је прескочити АЕЛ како би Партизан без обзира на учинак у плеј-офу Лиге шампиона имао осигурану барем утеху у виду Лиге Европе. АЕЛ је звучао као идеалан ривал за борбу прса у прса и зацељивање рана из дуела са АПОЕЛ када је Партизан заустављен на путу ка Лиги шампиона.

Велика грешка Аксентијевића у Ларнаки омогућила је шампиону Кипра да у Београд допутује са минималном предношћу, а и поред тога оптимизам је био значајно присутан и колико-толико реалан. Оштрили су се црно-бели али су у Хумској ударили у „зид“.

Ни велика подршка публике, ни чињеница да су у већем делу меча играли са играчем више није помогла да црно-бели бар запрете момцима у жутим дресовима. Доса Жуниор је погодио средином првог полувремена, за, испоставило се касније, коначних 0:1. Вермезовић је после меча признао да његов тим не би постигао гол цео дан.

– Једноставно, јачи су од нас. Пре свега, физички. Прави пример за то је Лазар Марковић који је почео да игра за нас са 17 година, а сада има 19 и даље је практично дете. Замислите колика је разлика између њега и онога који има 25 година. АЕЛ има искусну и физички много јачу екипу, а нама је потребно стрпљење којег нема – дао је праву дијагнозу новог неуспеха у квалификацијама Лиге шампиона капитен Партизана Саша Илић.