Прочитај ми чланак

Како ће играти Адвокатова Србија?

0

dik-advokat

Дик Адвокат је нови селектор Србије. Сада се сви питају како ће наш национални тим играти под Холанђанином?

Па, као сви Холанђани, Адвокат форсира формацију 4-3-3, али дефанзивну верзију те формације због чега је често критикован.

Добра ствар по Адвоката али и наш тим је што је неколико играча из садашњег тима Србије играло у холандској лиги. Србија има идеалне играче за тактику 4-3-3 и то баш за дефанзивну варијанту те формације коју Адвокат форсира.

Адвокат има надимак ’Мали генерал’ због ниског раста и ауторитативног понашања, а често је у прошлости био у сукобу са медијима због избора играча (на то смо навикли). Критикован је и да не жели да уврсти нове играче у тим, као и да његове екипе играју превише дефанзивно.

Некадашњи нападач Русије Дмитри Буликин оптужио је Адвоката да од репрезентације те земље прави свој приватни тим јер га није позвао на Европско првенство 2012. иако је био најбољи стрелац холандске лиге са 21 голом.

Чак и његови играчи су га критиковали, па се тако Роман Пављученко жалио да Адвокат има ’своје’ играче које форсира у првом тиму. Адвокат је међутим увек тврдио да га не занима какву слику ствара у јавности и да га само занимају резултати које прави.

Своју Холандију је 1994. године одвео до четвртфинала на Мундијалу и полуфинала на Европском првенству 2004. године.

Највише успеха имао је у Русији где је са Зенитом освојио прву титулу тог клуба у Русији, а затим и Куп УЕФА. Са репрезентацијом те земље се лагано пласирао на ЕУРО 2012. године. На самом турниру није имао успеха иако је у првом мечу победио Чешку са 4:1. Реми са Пољском (1:1) и пораз од Грчке (1:0) значили су да Руси не пролазе групу.

Адвокатов први циљ биће пласман на ЕУРО 2016. године, због тога је и доведен. Наш национални тим налази се у групи И заједно са Јерменијом, Португалом, Данском и Албанијом. Србија квалификације за ЕУРО почиње 11. октобра у гостима против Јерменије.

 

(Б92)