Прочитај ми чланак

КAДA ЈЕ ЈУГОСЛAВИЈA ЗAПAЉЕНA НA ПОЉУДУ 25 година од прекида утакмице Хајдук – Партизан ВИДЕО

0

hajduk-partizan-foto-hnkhajdukcom-

На данашњи дан пре тачно 25 година Торцида је прекинула меч између Хајдука и Партизана на стадиону Пољуд у Сплиту.

Прошло је тачно 25 година од чувеног првенственог меча између Хајдука и Партизана, који је у 73. минуту прекинут, пошто су домаћи навијачи улетели на терен.

Партизан је играо фантастично на том мечу, а Милан Ђурђевић је био незадржив на терену. У 71. минуту је постигао други гол на мечу и донео црно-белима велику предност 2:0, што је жестоко разбеснело популарну Торциду. Наиме, у 73. минуту навијачи са северне трибине су пробили ограду и улетели на терен. Фудбалери Партизана су на велику срећу успели да побегну у свлачионицу.

Навијачи Хајдука су преплавили терен, а онда су се чули повици: „Скини је, скини је!“ Наиме, неколико Торцидаша је запалило тадашњу државну заставу (заставу Југославије), а затим су на јарбол уз велике овације подигли заставу Хрватске.

У том моменту никога није занимало што је утакмица прекинута, прави рат је био на видику, а барут је већ мирисао у ваздуху.

Већина тврди да је рат почео на Максимиру, али слободно се може рећи да је Југославија престала да постоји на Пољуду, управо тим чином паљења заставе.

Извор: Курир.орг