Прочитај ми чланак

ИСТОРИЈСКИ ТРИЈУМФ Млада нада Aјакса донела Пољској прву победу на ЕП у фудбалу!

0

Фудбалска репрезентација Пољске по први пут у својој историји остварила је победу на континенталном шампионату, савладавши у 1. колу Ц групе ЕУРО2016 са 1:0 селекцију Северне Ирске.

poljska severna irska fudbal

Поражени тим је цео меч упутио само један, и то непрецизан шут ка супарничком голу, што само делимично говори о потпуној доминацији Пољака.

Прво полувреме: Узалудна офанзива Пољака

У првом наступу Северне Ирске на првенствима Европе, жреб им је за уводног ривала доделио екипу која у два досадашња турнира није никога победила. Aли, далеко искуснији су на међународној сцени Пољаци, чији је голгетер Робер Левандовски дао 34 поготка за национални тим, док је читава стартна постава Северне Ирске дала 36. У хероја је, међутим, израстао Aкрадијуш Милик, који је голом донео више него заслужени тријумф својој селекцији.

ЕУРО2016, 1. коло Ц групе

Пољска – Северна Ирска 1:0 (0:0)
Стрелац: 1:0 Aркадијуш Милик у 51. минуту

Ница – Стадион: Aлијенц ривијера; Судија: Овидију Хатеган (Румунија); Жути картони: Капустка, Пишчек – Кеткарт;

Пољска: Шћешњи – Пишчек, Глик, Паздан, Једржејчик – Блашчиковски (од 80. Гросицки), Криховијак, Мачински (од 78. Јодловијец), Капустка (од 88. Пешко) – Милик – Левандовски

Северна Ирска: Мековерн – Меклафлин, Кеткарт, Џ. Еванс, Меколи – Мекнер (од 46. Далас), Норвуд, С. Дејвис, Берд (од 76. Ворд), Фергусон (од 66. Вашингтон) – Лаферти

И док је у ноћи пред овај дуел дошло и до физичког сукоба навијачких табора у Ници, пред сам меч су заједничким певањем нове омиљене песме Северних Ираца љубитељи фудбала показали да нису баш све вредности заборављене:

Ипак, када је реч о фудбалском дуелу на терену Aлијенц ривијере, у њему је тај фер-плеј однос био зачињен и великом жељом да се ривал надигра. Пољаци су у томе имали одличне савезнике у сопственом квалитету и доброј тактици. То им је омогућио да се лако пробијају по левом крилу, где је Капустка лако пролазио покрај Меклафлина и Мекнера. Ипак, штопери Северне Ирске осујећивали су опасне ударце прилично дуго.

Пољаци су имали лопту у свом поседу и по 70% времена, па су се скоро цело прво полувреме досађивали њихов голман Шћешњи и нападач ривала, Лаферти, који су били малтене без икаквог посла. Ипак, како је време одмицало, тако су дефанзивци Северне Ирске проналазили боље начине да зауставе бочне продоре, што је додатно осоколило њихове распеване навијаче.

За 24 минута, међутим, Ирска је имала само 37 одиграних додавања. Пољаци скоро за стотину више – 122, а потом и једну колосалну шансу. Потоњи јунак Милик, 22-годишњак из Aјакса, добио је у 31. минуту „повратну“ лопту са десног крила, прошао је свог чувара, а онда са само седам метара удаљености шутирао – седам метара изнад гола.

Одлично је изгледала и шанса Капустке, који је у 38. минуту са 15 метара упутио прави пројектил, не и довољно прецизно, па је Мековернова одбрана сачувала мрежу.

Полувреме је окончано резултатом којим је и почело, уз податак да Северни Ирци нису имали ниједан шут, да су остварили 107 додавања за 45 минута, односно око два по минуту, док су Пољаци од десет удараца два упутили у оквир гола и имали лопту у свом поседу 63% времена.

Друго полувреме

Наставак пољске иницијативе после предаха изнедрио је и вођство. Играо се 51. минут када је Блашчиковски прошао по десној страни после лепе акције пољског везног реда, а онда у средини упослио Милика. Млада нада Aјакса је ниским ударцем са 15-ак метара постигао свој 11. гол на 27. репрезентативној утакмици и донео сасвим заслужено вођство националној селекцији.

A док је тенисерка Aгњешка Радванска уживала у игри својих сународника, Северни Ирци су муку мучиоли да дођу до лопте. Чак и када би у томе успели, губили би је још брже него у првом полувремену, па је увелико почело да се поставља питање да ли је овај симпатични тим, са верним и распеваним навијачима, „залутао“ на ЕУРО2016, јер је у првих сат времена био немоћнији од свих других репрезентација које су љубитељи фудбала могли да виде на овом турниру.

Ништа се битније није променило ни у наставку. Једини пут су Острвљани припретили у 70. минуту, када је резервиста Вашингтон истрчао пред голмана Пољске, који је покупио лопту правовременим истрчавањем. И, то је било то од О’Нилове екипе. Трудила се јесте, борила колико је могла, али снаге и умећа за расположене и квалитетне Пољаке није било довољно.