Прочитај ми чланак

ИМА ДА ‘ПАДАЈУ’ ЦРВЕНИ КАРТОНИ: Енглези уводе ново фудбалско правило

0

Играчи у Енглеској добијаће убудуће картоне ако им понашање на терену буде достигло "ниво који се не толерише", у шта спада и агресивна расправа са судијом, саопштили су данас Фудбалски савез те земље, Премијер лига и управа енглеских фудбалских лига.

Фото: Ројтерс

Фото: Ројтерс

Циљ нових мера је да се поправи понашање свих на терену. Црвени картон добијаће се ако неки играч буде користио увредљив језик или гестикулирао према судијама. Понашање у техничким зонама такође ће бити под већим наџором.

У последњих пет сезона ниједан играч није искључен због вређања судије, али је председник Премијер лиге Ричард Скадамор рекао да постоји брига да играчи „прелазе границу“.

– Наш заједнички став је да се овај тип понашања више неће толерисати. Ствари могу да се десе у тренутку када се игра брз и уједначен фудбал. Желимо и даље да видимо страст у којој навијачи уживају и коју захтевају, али играчи и тренери морају да буду свесни да постоје границе које се не прелазе – рекао је Скадамор.

Прекршаји који сада могу да донесу жути картон: видно непоштовање према било којем судији, агресивни одговор на одлуке, уношење у лице, затрчавање ка судији да се буни против одлуке, увредљив, агресиван или погрдан речник или гестикулација према судијама, физички контакт са било којим судијом на неагресиван начин. Осим тога, бар један играч мора да добије жути картон ако двојица или више њих окруже судију.

Нови прекршаји за црвени картон су: ако се играч суочи са судијом и користи увредљив, агресиван или погрдан речник или на сличан начин гестикулира према њему; као и физички контакт са било којим судијом на агресиван начин приликом супротстављања.

Сезона у Енглеској почиње 7. августа утакмицом Комјунити шилда између шампиона Лестера и освајача ФA Купа Манчестер јунајтеда.