Прочитај ми чланак

ГДЕ СУ ПАРЕ ОД ФУДБАЛСКОГ ИЗВОЗА? Клубови пропадају, репрезентација стагнира …

0

Авиони, камиони, лажна обећања. Самозвани менаџери робовласници 21.века.

fudbal-menadzeri
По извозу играча смо светска велесила, одмах иза Бразила, Аргентине и Француске. По учинку репрезентације, иза Тринидада и Тобага. Математика каже да неко дебело профитира, а наши клубови једва састављају крај са крајем. Где је “кајмак”, и у чије џепове иде?

Сезона играња се примакла крају, сад следи сезонска распродаја. Играчи на акцији! У овом тренутку, док наша репрезентација заузима историјски најнижем 56. месту ранг листе ФИФА (не рачунајући период деведесетих које смо провели под санкцијама), од српских фудбалера који играју у иностранству, овде мислимо искључиво на професионалне лиге, могло би да се састави – педесет пет тимова!

По извозу играча смо светска велесила. Корак до постоља. Први је Бразил (1784), следи Аргентина (929), онда Француска (758), па Србија (607). По учинку репрезентације, на горепоменутој листи смо испод земаља попут Јамајке и Тринидада и Тобага. Дакле, испод просека, да не кажемо коју гору реч.

Математички гледано, ту се нешто не слаже. Неко из ове приче, обрни-окрени, мора да профитира. Ако то није српски фудбал, онда су појединци. Да видимо и који

Менаџери и клупски “инсајдери”

Коме иде добит од извоза најскупљег и најквалитетнијег “меса” које постоји у Србији, а које, уместо у излоге месара, викендима и средама, маскирано у дресове и штуцне, истрчава на зелене, у нашем случају често и преоране терене?

Према подацима Синдиката професионалних фудбалера “Независност”, просечна плата у највишем рангу такмичења (Суперлиги) износи 200 евра. Клубови, иако велики произвођачи фудбалског “материјала”, који има прођу на светском тржишту, егзистирају, углавном, у беди. Понеки чак десетину свог буџета троше на арбитражне трошкове настале губитком судских спорова са играчима.

Девизни прилив “заобилази” клубове и фудбалере и завршава у приватним џеповима и рачунима. Прст оптужби упућен је на менаџере, скауте, агенте и остале посреднике који, иако често немају лиценцу, згрћу велики новац. Ипак, ниједну комбинацију поменути не могу да реализују без “инсајдера” у клубовима, који, јавна је тајна, узимају солидно парче колача.

Два су главна разлога за то. Први, лакомисленост родитеља који једва састављају крај са крајем – да ће их фудбалски талентована деца брзо довести у благостање. И други, недефинисан власнички статус клубова.

Не постоји привредна делатност са тако успешном оплодњом капитала као што је извоз фудбалера на српски начин. Коефицијент обрта у неким случајевима може да се попне на коту десет. Опционо, месечно издвајање за играча, његову породицу и често посебног физиотерапеута, професора енглеског језика… у укупном износу од 1.000 евра, за две-три године – може да донесе приход од неколико стотина хиљада евра.

Уколико је, међутим, реч о играчу који оде у неки од клубова Лиге петице (Енглеска, Шпанија, Италија, Немачка, Француска) онда је зарада више/милионска. Разумљиво, од добијеног новца менаџер мора да исплати “везу” у клубу која је допринела играчкој афирмацији фудбалера и која је јако важна карика у ланце продаје.

Ништа без приватизације

Није посебно истицати колико је штетно по клуб кад се тим прави по менаџерским налозима. Новац од те промоције никад не стигне до клупске каса, па не може бити уложен у рад клупских академија, кампова, побољшање услова за тренинге и смештај талената.

Нешто би на том плану, ипак, могло ускоро да се промени. По новом Закону о спорту уговори између спортиста и клубова мораће да буду оверавани код нотара. Ограничени су разлози због којих малолетни спортисти могу да промене клуб и град, а њихове уговоре морају потписати оба родитеља. Али, то је тек почетак, слаба свећа на крају дугог и мрачног тунела српског фудбала.

Остаје тежи задатак. Јасније дефинисање титулара власништва у великој мери би значило прекид досадашње погубне праксе да се јавна промоција играча и припрема за ино-трансфер обавља за лични рачун.

Зна се ко пије “дом перињон”, а ко плаћа? Наравно, наш фудбал, Све сиромашнији, слабији, јаднији и поред великог броја талената који у њему проходају. Ко ће да упали светло?