• Почетна
  • ВИДЕО
  • ФУДБАЛ – КВАЛИФИКАЦИЈЕ ЕП: Албанија шокирала Португал! (Видео)
Прочитај ми чланак

ФУДБАЛ – КВАЛИФИКАЦИЈЕ ЕП: Албанија шокирала Португал! (Видео)

0

Robert Lewandowski, Kamil Grosicki

Фудбалери Албаније изненадили су Португал на старту квалификација, пошто су голом Бекима Балаја славили са 1:0 у Лисабону.

Португалци су пропустили неколико одличних шанси, али без Кристијана Роналда нису могли ни до бода.

Томас Милер био је најзаслужнији за победу Немачке над Шкотском 2:1, док је Гибралтар у првој званичној утакмици изгубио од Пољске код куће 7:0. Финска је преокретом савладала Фарска Острва 3:1, а Румунија је славила у Грчкој 1:0.

Португал је био бољи у првом полувремену, притискали су домаћи Албанце, али нису успевали да постигну водећи гол. Оно што није њима, јесте гостима у 52. минуту – Роши је прошао по десној страни и центрирао, а фудбалер Славије из Прага Беким Баљај ухватио је волеј са десетак метара и сместио је лопту у леви угао гола Руија Патрисија.

Тим Паула Бента кренуо је још јаче ка голу гостију – Нани је био непрецизан, потом је Орта погодио пречку, а затим је и Нани промашио врло добру прилику. Корнери су се низали, добру шансу имао је и Пепе, али су Албанци одолели и дошли су до невероватне победе.

Немачка је повела у 18. минуту – Себастијан Руди одлично је центрирао са десне стране, а Томас Милер идеално је темпирао скок и главом послао лопту иза леђа Маршала.

Ипак, Шкоти се нису предавали и у 66. минуту публика у Дортмунду је занемела – Шкоти су лепо изнели лопту, Флечер је додао на бок до Ање, који је остао смирен и послао је лопту поред Нојера у гол.

Светски шампион тада је додао гас и већ у 70. минуту повратио је вођство – Шкоти су неспретно реаговали после корнера, а Милер је по обичају био најсналажљивији и постигао је свој други гол, који се испоставио одлучујућим.

Гибралтар се у првом делу добро држао са ватрогасцем на голу, двојицом полицајаца и цариником, уз само двојицу професионалних фудбалера у стартној постави. Ипак, у 11. минуту Гибралтар није имао среће, пошто је после шута Гросицког лопта погодила Артела и преварила голмана Переса.

Отпор домаћина потпуно је опао у наставку, примили су још шест голова, а блистао је четвороструки стрелац Роберт Левандовски.

Финска је била боља у првом полувремену, али су Фарани издржали притисак и повели су преко фудбалера Силкеборга Холста у 41. минуту – капитен Молсандер је асистирао, а 32-годишњи Холст је из прве шутирао и погодио мрежу.

Међутим, Финци су се тргли у наставку, двоструки стрелац био је 23-годишњи нападач Хенефоса Ропе Риски, а победу је потврдио Јеременко.

Једини гол на мечу Румуније и Грчке постигао је Марика у десетом минуту после пенала који је изнудио Чипкију. Могла је Румунија и до новог гола, али је Тамаш промашио у изгледној ситуацији.

Грци су имали играча више од 53. минута када је због два жута картона искључен Марика, али нису успели то да искористе и Румуни су однели кући сва три бода.

У термину од 18 часова победе су остварили Данска, Северна Ирска и Република Ирска.

Група Д:

Грузија – Република Ирска 1:2
Окријашвили 38 – Мекгиди 24, 90

Немачка – Шкотска 2:1
Милер 18, 70 – Ања 60

Гибралтар – Пољска 0:7
Гросицки 11, 48, Левандовски 50, 53, 86, 90+2, Сукала 58

Група Ф:

Мађарска – Северна Ирска 1:2
Прискин 75 – Мекгин 81, Лафети 88

Фарска Острва – Финска 1:3
Холст 41 – Риски 53, 78, Јеременко 82

Грчка – Румунија 0:1
Марица 10 (пен)

Група И:

Данска – Јерменија 2:1
Хејберг 65, Каленберг 80 – Мхитаријан 50

Португал – Албанија 0:1

(Б92)