Прочитај ми чланак

ФРАНЦУСКА РАЗБИЛА ИСЛАНД и заказала велико полуфинале са Немцима

0

Исланђани су се после бајковите победе над Енглеском вратили у стварност, Француска их је у четвртфиналу ЕУРО2016 са 5:2 (4:0) надиграла пред полуфинални дерби са Немачком.

Са друге стране, за финале ће борбу водити Велс и Португал.

Реалност је била сурова према Исланђанима, можда и превише у првих 45 минута. Северњаци су били први тим који је у пет узастопних мечева на Европским првенствима наступио у потпуно истој постави, није било страха у приступу, жељни су били надигравања, али је један рани кикс био довољан Французима.

По десној страни потпуно су заборавили дефанзивци на Жируа, а када му је Матуиди упутио лопту, било је прекасно, експресно је кроз ноге Халдорсона отишла ка мрежи.

Наредни адут „триколора“ био је прекид, пробудио се Пол Погба, који није баш блистао до сада на турниру. Скочио је највише што може и закуцао лопту у мрежу после корнера, који је савршено извео Гризман.

Исланђани су овај пут одушевљавали само на трибинама, орио се чувени хук стадионом, а велика борбеност није дала резултат као против безидејних Енглеза.

Тако је и Паје у завршници првог полувремена на пас Гризмана нашао са 20-ак метара пут до мреже, иако је неколико играча било у шеснаестерцу. Ту није био крај канонаде. У контри пред одлазак на одмор, Гризману је преостало само да пребаци лопту преко голмана и крунише сјајну партију након две асистенције.

Почасни гол Исланђани су постигли у 56. минуту, каснила је цела одбрана за Сигторсоном на петерцу, а на четири гола разлике експресно је вратио Жиру. Искористио је неспоразум Ингасона и голмана Халдорсона, па је у скоку лако послао лопту у мрежу.

Дидије Дешан могао је после тога и да експериментише, редом је у игру уводио Жињака, Мангалу и Комана, уместо Жируа, Кошчелног и Пајеа, који се неколико пута добро и забавио дриблинзима, а испраћен је овацијама.

Пред крај, легендарни Гудјонсен је ушао у игру, а Бјарнасон је ударцем главом ублажио пораз у 84. минуту.

СТАТИСТИКА

Француска – Исланд 5:2 (4:0)

(Жиру 12, 59, Погба 20, Паје 43, Гризман 44 – Сигторсон 56, Бјарнасон 84)
Стадион: Француска Гледалаца: 80.000 Судија: Бјорн Кујперс (Холандија)

Француска: Љорис, Евра, Кошчелни (од 72. Мангала), Умтити, Сања, Матуиди, Погба, Сисоко, Гризман, Паје (од 80. Коман), Жиру (од 60. Жињак)

Исланд: Халдорсон, Aрнасон (од 46. Ингасон), Р. Сигурдсон, Суласон, Саеварсон, Гунарсон, Г. Сигурдсон, Бјарнасон, Гудмундсон, Сигторсон (од 83. Гуђонсен), Бодварсон (од 46. Финбогасон)