• Почетна
  • СПОРТ
  • ФИФА ОДБАЦИЛА ЖАЛБУ: Усташа Шимунић не може на Мундијал!
Прочитај ми чланак

ФИФА ОДБАЦИЛА ЖАЛБУ: Усташа Шимунић не може на Мундијал!

0

josip-simunic-foto-fonetap-1395247577-464965

Цирих – Комисија за жалбе Светске фудбалске федерације (ФИФА) потврдила је суспензију Јосипу Шимунићу, којом је хрватском играчу забрањено да игра на 10 званичних утакмица због узвикивања усташког поздрава.

Овом одлуком дефинитивно је потврђено да ће Хрват да пропусти предстојећи Мундијал у Бразилу.

Светска фудбалска федерација (ФИФА) суспендовала је у децембру прошле године Шимунића на 10 званичних утакмица, казнила га новчано са 30.000 швајцарских франака и забранила му приступ на стадионе на СП у Бразилу током суспензије због узвикивања усташког поздрава по завршетку реванш меча баража за првенство света против Исланда, 19. новембра.

Хрватски медији наводе да је одлука Комисије за жалбе послата играчу и челницима ФС Хрватске (ХНС). Ова одлука је правоснажна и на њу није могуће уложити жалбу.

ФИФА је у првостепеној одлуци навела да је Шимунићево узвикивање „За дом спремни“ после утакмице са Исландом окарактерисано као величање злочиначког усташког режима и заговарање националне и верске нетрпељивости.

ХНС се није жалио на ову казну, али је Шимунић ангажовао адвоката Давора Пртењачу, који је био убеђен да ће играчу бити ублажена казна. Уз жалбу је била достављена и онлајн петиција коју је потписало 286.000 људи, који су сматрали да Шимунић мора да буде помилован.

Међутим, ФИФА има нулту толеранцију према фашизму и нацизму и због тога је Комисија за жалбе потврдила ранију суспензију.

Шимунић има 36 година и вероватно ће после ове одлуке одлучити да оконча играчку каријеру.

(Курир)