Прочитај ми чланак

ЕВРОПСКО ПРВЕНСТВО У КОШАРЦИ: Орлови у завршници сломили Летонце

0

Изабраници Александра Ђорђевића на старту такмичења у групи Д у Истанбулу савладали Летонију

Одличан старт Србије на ЕП! На крилима Богдана Богдановића (30, 4ас) уз велику помоћ Марка Гудурића (9, 4ск) и Бобана Марјановића (13, 6ск) су изабраници Александра Ђорђевића савладали Летонију – 92:82.

Овај тријумф ће и те како значити српском тиму пред сутрашњи дуел са Русијом.

Када су кошгетерски учинци у питању поред поменуте тројице се у српском тиму истакао Милан Мачван (14, 10ск), док је код Литванаца најбољи био Даирис Бертанс са 23 поена, док је 18 додао Кристапс Порзингис.

ПРВА ЧЕТВРТИНА

Меч је почео поенима Портзингиса преко Кузмића. Лучић је промашио из добре позиције, Кузмић је ухватио лопту, а Богдановић после фаула Шмитса био половичан са линије пенала. Промашаји на обе стране, да би Даирис Бертанс после сјајног продора поентирао. Јовић је промашио тројку, исто је учинио и Порзингис (1:4).

Много промашаја српских играча из добрих позиција, чврста одбрана на обе стране. Мачван постиже прве поене из игре за наш тим. Порзингис даје тројку после чега Мачван исправља шут Кузмића и враћа лопту у кош (5:7).

Тима после изгубљене лопте српских играча погађа тројку у транзициј, Богдановић се на другој страни уписује у стрелце, а Кузмића је због две личне грешке заменио Марјановић. Порзингис и Даирис Бертанс постижу нове поене после чега Ђорђевић тражи тајм-аут (7:14).

После минута одмора Богдановић погађа за три, Бертанс је остао сам на шуту за три, Бричевић га беспотребно фаулирао, па је Даирис поред погођене тројке дао и додатно бацање и тако дао 11. од 18 поена свог тима у првих седам минута. Мицић је заменио Јовића, дошао до позиције за шут и промашио. Нови фаул Бирчевића, овог пута над Дависом Бертансом који погађа оба пенала, а Стефан одлази на клупу. Мицић фаулира Шкелеа који због бонуса иде на линију пенала. Погађа оба за двоцифрено вођство Летонаца (10:22).

Марјановић користи излазак Порзингиса и своју висинску предност и погађа оба пенала. Лучић после повратног паса Мачвана погађа за три после чега га је Тима фаулирао. Погодио је прво, промашио друго, али је лопта после одбитка од једног играча Летоније изашла у аут, нови напад за Србију. Марјановић је изнудио фаул и поново био непогрешив са линије пенала за серију 8:0. Мачван је организовао напад Србије, касно бацио лопту ка Бобију који је фаулирао Мејерса (18:22).

Одлично постављање Лучића који је изнудио фаул у нападу Мејерса, његов трећи, па је морао на клупу. Богдановић и Штимац су ушли у игру и управо су њих двојица комбиновали, али је српски центар промашио. Порзингис је поентирао преко Штимца, Богдановић узео последњи шут у првој деоници и погодио за три – 21:24.

ДРУГА ЧЕТВРТИНА

Богдановић поенима започиње другу деоницу, добре одбране на обе стране после чега Кристапс прво погађа за три, а затим удара нову блокаду, овог пута Штимцу. Затим одличан продор и закуцавање Порзингиса. Уместо Штимца улази Марјановић (23:29).

Неколико скокова у нападу за српске играче после којих је Богдановић фаулиран, мирна рука и оба погођена бацања. Марјановић погађа преко Порзингиса. Покушали су Даирис Бертанс и Порзингис „алеј-уп“, али су судије процениле да је Лучић фаулирао Кристапса том приликом. Био је половичан. Мачван је промашио тројку, Лучић ухватио ту лопту и после стрпљивог напада Лучић доноси изједначење и тера Багацкиса да тражи минут одмора (30:30).

Мачван погађа оба пенала после малог одмора, Стрелнијекс је огурнуо Јовића, судије ништа нису показале, али је промашио. На другој страни су показали да је Марјановић направио фаул у нападу. Порзингис промашује, а арбитри показују да је Милосављевић фаулирао Тиму који је био сигуран са пенала. Добри напади Србије без поена, Мачван добро игра у одбрани и спречава поене Шмитса. Порзингис маши тројку, Милосављевић хвата лопту и добија фаул Шмитса, промашује прво, али погађа друго. Јовић краде лопту, додаје до Марјановића који лагано поентира и тера Багацкиса на нови тајм-аут (35:32).

Јовић опет краде лопту и лагано је полаже у кош, Мачван не шутира за три, већ додаје Марјановићу који закуцава поред Порзингиса. Шмитс погађа тројку, Боби се још једном бори за Порзингисом и успева да изнуди другу личну. Био је половичан, али је Милосављевић ухватио његов промашај. Богдановић погађа, судије показују да је Боби направио фаул, али се кош признаје (42:35).

Марјановић и Порзингис иду на клупу, Даирис Бертнас погађа оба пенала, Тима маши тројку, Богдановић промашује такође за три, али Давис Бертанс погађа тројку из нешто веће удаљености и тера Ђорђевића да тражи тајм-аут (42:40).

Пејнерс прави грешку у корацима, али судије уместо тога показују да је Лучић направио фаул. Промашује друго бацање и Летонци хватају лопту. Давис Бертанс уз звук сирене погађа. Гудурић се уписује у листу стрелаца после лепе финте. Арбитри опет досуђују фаул у корист Летоније, опет је Лучић направио и тако створио велики проблем за Ђорђевића, пошто му је то четврта лична. Пејнерс овог пута погађа оба пенала после чега фаулира Штимца. Српски центар је промашио прво, погодио друго, па је последњи напад имала Летонија. Давис Бертанс промашује, Пејнерс хвата и погађа уз звук сирене па на полувремену Летонија има два поена предности (45:47).

ТРЕЋА ЧЕТВРТИНА

Стрелнијекс поенима почиње друго полувреме. Мачван промашује тројку, Гудурић хвата, добија фаул од Даириса Бертанса и даје оба пенала. Одлична одбрана Србије приморала је Летонце да не шутну за предвиђене 24 секунде. Лопта излази из коша после шута Богдановића, уз мало среће долази до Јовића који проналази Гудурића који даје тројку за вођство наше селекције (50:49).

Гудурић краде лопту Порзингису, Кузмић не успева то да казни, али Јовић сјајном одбраном краде лопту Порзингису који прави неспортску личну, његову трећу на утакмици. Јовић маши оба пенаа, после лопте са стране је Кузмић промашио, ухватио свој промашај и добио нови фаул Порзингиса који сада има четири личне. Српски центар је погодио прво, промашио друго, али је Гудурић узео лопту и обезбедио нови напад за Србију после којег је Мачван поентирао (53:49).

Багацкис није одмах извео Порзингиса што наши играчи нису искористили да изнуде и пету. Давис Бертанс даје тројку, Богдановић узвраћа истом мером, а Даирис Бертанс уз фаул погађа и даје додатно бацање. Мачван хвата сопствени промашај и враћа лопту у кош. Даирис Бертанс прави грешку у корацима после чега његов брат Давис фаулира Мачвана и уводи свој тим у бонус. Богдановић оставља лопту за Кузмића који уз фаул Дависа погађа и даје додатно бацање (60:54).

Серија промашаја на обе стране, тројка Блумса излази из коша, Кузмић поставља одличан блок за Милосављевића који погађа. Багацкис тражи тајм-аут. Пејнерс погађа после продора, Јовић је услед истека времена био приморан да шутира из велике удаљености, промашио је, без скока у нападу. Фаул Штимца, Богдановић мења Гудурића. Милосављевић није погодио, брза контра и Пејнерс лагано поентира. Штимац је сачекао, а Мејерс направио четврту личну. Владимир је погодио прво, промашио друго, Бирчевић зарадио трећу личну фаулом над Дависом Бертансом и тако га послао на линију пенала. Одлука која се никако није свидела Николи Калинићу који се налази на трибинама и бодри саиграче. Давис погађа оба, Србија има последњи напад у трећој деоници. Гудурић улази уместо Бирчевића. Богдановић преузима одговорност и погађа – 65:60.

ЧЕТВРТА ЧЕТВРТИНА

Марјановић почиње четврту деоницу поенима, Шкеле узвраћа на другој страни, а Мејерс је зарадио пету личну тако да је Порзингис морао већ на старту деонице у игру. Мачван погађа оба пенала. Јовић у последњим секундама фаулира Бертанса који погађа сва три пенала (69:65).

Мачван одлично утрчава, Јовић га проналази, а наш капитен закуцава. Одлична одбрана, Богдановић краде лопту, Марјановић прави одличан блок што Богдан користи да лагано положи лопту у кош. Лучић се на око шест минута пре краја вратио у игру са четири личне. Делује да је Порзингис направио фаул, арбитри то нису досудили, да би потом Лучић у борби за лопту направио пету личну. Заменио га је Лазић. Давис Бертанс погађа, а Ђорђевић на пет минута пре краја тражи минут одмора (73:67).

Лош потез Мицића, контра и лаки поени Стрелнијекса. Ђорђевић вади Мицића и враћа Богдановића који ће бити у улози плејмејкера. Мачван промашује, Порзингис омогућује напад за свој тим, а Даирис Бертанс даје тројку и смањује заостатак. Давис Бертанс удара рампу Марјановићу, а Порзингис погађа тројку и доноси предност свом тиму (73:75).

Богдановић погађа оба пенала, Јовић мења Лазића, улази и Гудурић. Јовић из одличне одбране полаже лопту у кош, добија и додатно бацање које реализује. Гудурић затим краде лопту и погађа на други обруч, Багацкис тражи тајм-аут (80:75).

Ђорђевић прави нове измене и игра са четворицом бекова и Кузмићем на позицији центра. Даириса фаулира Лазић и погађа оба пенала. Нешто јачи пресинг Летоније и четврти фаул Дависа Бертанса. Милосављевић је промашио прво, али не и друго, па Србија на 82 секунде пре краја води са 83:77.

Два сјајна потеза Богдановића, прво је спречио додавање ка Порзингису, али је лопта отишла у аут. Онда је код новог напада ривала пришао, украо лопту Давису Бертансу који је затим направио пету личну, а Богдан погодио оба пенала. Даирис је на другој страни дао брзе поене после продора (85:79).

Тачку на меч ставља Богдановић! Тројка Богдановића за великих 88:79. Богдан погађа оба пенала, Милосављевић блокира Даириса, нервозни Тима удара Лазића и добија неспортску. Бранко даје оба пенала за коначних 10 поена разлике – 92:82.