Прочитај ми чланак

ЕВРОПСКА СУПЕРЛИГА: Ово су опције и за сиротињу нема места!

0

Постоје три опције, блок предводе Реал, Јувентус и Бајерн, у позадини свега је новац. Јасно шта желе, једна од ових варијанти ће за пар година постати стварност!

uefa 9

Без обзира на то што је УЕФA великим клубовима изашла у сусрет и променила формат Лиге шампиона велики клубови нису задовољни.

Блок који предводе Јувентус, Реал Мадрид и Бајерн и даље преговара о стварању европске Суперлиге.

У питању би било затворено такмичење укупно би играло 18 клубова. Барселона, Реал, Aтлетико, Севиља, Манчестер Сити, Манчестер Јунајтед, Aрсенал, Ливерпул, Јувентус, Интер, Милан, Наполи, ПСЖ, Марсеј, Лион, Бајерн, Дортмунд и Леверкузен били би чланови те лиге.

Једна од варијанти је да се игра као и кошаркашка Евролига, свако са сваким, а затим и нокаут фаза, а на столу је опција по којој би била направљена и Европа Лига од такође 18 тимова, што би била практично друга европска лига из које би могло да се пређе у елиту.

Најмање вероватна варијанта је лига од 32 тима која би била подељена по географским основама, и била практично копија америчких професионалних спортова.

У позадини свега је новац, једноставно клубови сматрају да премало зарађују. Наиме у поређењу са НФЛ, Лига шампиона зарађује четири пута мање, 1.5 милијарду евра, наспрам готово 7 колико зарађују клубови америчког фудбала.

Спроведена студија показује да је фудбал много популарнији, да га активно прати 1.6 милијарди људи, и да без обзира на америчко тржиште, односно његовуи јачину, само 150 милиона људи наводи амерички фудбал као спорт коме даје предност.