Прочитај ми чланак

ЕВРОЛИГА: Звезда незаустављива, у „Пиониру“ поражени и Руси (ТОК МЕЧА)

0

crvena zvezda lokomotiva kosarka

Црвена звезда победила је Локомотиву Кубањ у петом колу групе Е Топ 16 фазе Евролиге – 80:66.

Црвено-бели у петом колу Топ 16 фазе Евролиге у дворани „Пионир“ савладали руску екипу и остварили трећи тријумф у овој фази елитног такмичења.

Екипа Дејана Радоњића забележила је трећи тријумф у низу, сада има позитиван учинак 3-2, док је тим из Краснодара претрпео други пораз.

Звезда у наредном колу елитног такмичења гостује последњепласираној Дарушафаки, а затим гостује Цедевити у Загребу, па има сјајну шансу да се додатно приближи пласману међу осам најбољих тимова Европе.

ТОК МЕЧA

Дворана је поприлично испуњена већ двадесетак минута пре почетка меча, играчи су на паркету и полако се загревају. Иначе, на трибинама се налазе и присталице руског клуба који носе обележја Локомотиве.

Као и у свим претходним мечевима химна Евролиге није могла ни да се чује, навијачи црвено-белих су је нађачали певањем.

ПРВA ЧЕТВРТИНA

Стартну петорку Звезде чине Јовић, Дангубић, Кинзи, Милер, Цирбес.

Први напад је имала Звезда, а Цирбес је одмах искористио чињеницу да гости играју без класичног центра и поентирао. Потом је Дангубић фаулирао најбољег играча Локомотиве Дилејнија који је потом промашио а Милер погодио тројку.

Добра игра у одбрани је „направила“ контру за црвено-беле а Кинзи је сјајним закуцавањем подигао публику на ноге. Броехоф је постигао прве поене за свој тим, а Кинзи је погодио уз фаул и реализовао слободно бацање и донео свом тиму осам поена предности (10:2).

Евролига – група Е – Топ 16 фаза:

Црвена звезда – Локомитива Кубањ

Уникаха – Aнадолу Ефес

Панатинаикос – Дарушафака

Добра одбрана је у потпуности на почетку зауставила нападе гостију, а Милер је погодио нову тројку. Ипак, одмах је на исти начин на другој страни узвратио Клавер (13:5). Воронов је зарадио другу личну грешку, а Биков га је одмах заменио. Цирбес је одлично пронашао Кинзија, Таренс није успео да поентира, али је био непогрешив са линије пенала и донео Звезди прву двоцифрену предност (15:5).

Јовић је лоше реаговао у контри, уследила је контра на другој страни Рендолф је погодио уз фаул, иако се чини да је пре тога била грешка у корацима. Судија Шахин је досудио „обичан“ фаул над Рендолфом, али је одмах потом шпански арбитар Перез Перез показао да је неспортски фаул, па је поред погођеног бацања Рендолфа Локомотива добила и лопту са стране, а пошто су врло брзо ушли у бонус Биков је после новог фаула ишао на линију пенала и био половичан.

Цирбес је поентирао, добром одбраном је Милер украо лопту Клаверу, Лазић је покренуо контру пронашао Квинсија који је новим закуцавањем „појачао“ трибине (19:9) и натерао тренера гостију да затражи минут одмора.

Занимљиво је да су у првих шест минута меча поене за Звезду постигли само странци (Цирбес, Милер и Кинзи).

После паузе је Броехоф промашио тројку, Лазић одлично пронашао Цирбеса који је лако поентирао, а Дилејни је затим направио грешку у корацима коју је на асистенцију Јовића реализовао немачки центар (23:9).

Јовић и Милер се нису разумели, па је Броехоф украо лопту, а Клавер то казнио тројком. Цирбес је затим направио грешку у корацима, а Дилејни је после треће личне грешке Лазића био сигуран са линије пенала (23:14).

Радоњић је уместо Цирбеса увео Штимца, а управо је Владимир већ у следећем нападу постигао прве поене на меч, да би затим Броехоф поентирао, а после промашаја Кинзија Дилејни тројком у потпуности вратио свој тим у игру (25:19) и натерао Дејана Радоњића да тражи тајм-аут.

Гудурић је ушао у игру, а приликом шута га је фаулирао Синглтон. Дилејни се бунио на одлуку судије Переза Переза и за то зарадио техничку грешку. Марко је био непогрешив са линије пенала, а Милер је погодио бацање за техничку грешку и вратио веће вођство свом тиму (28:19). Невероватни Милер је затим преузео одговорност и трећом тројком на мечу у потпности вратио ствари на старо (31:19). Гудурић је послао Клавера на линију пенала, Виктор је погодио оба, а затим је Милер наставио сјајну партију и соло продором поставио коначан резултат прве деонице (33:21). Квинси је у првој деоници дао 14 поена.

ДРУГA ЧЕТВРТИНA

Дангубићу је испала лопта иако ју је ухватио, а Мицић је фантастично блокирао Зубкова, али му се лопта вратила и није му било тешко да поентира. Дангубић је изблокиран, а Мицић је направио фаул да би спречио контру. Синглтон и Дрејпер су промашили тројке, али су њихови саиграчи хватали лопте у скоку, па је после фаула Милера Радоњић уместо Штимца у игру вратио Цирбеса. Ни то није помогло, јер је после промашаја Зубкова Синглтон ухватио лопту и пронашао самог Клавера који је лако положио опту у кош. Мицић је промашио, али на срећу то није кажњено.

Симоновић је ушао уместо Дангубића, а Јовић уместо Мицића, а Цирбес је затим два пута добио „рампу“ у истом нападу. Прве поене у другој четвртини је Звезда постигла тек после три и по минута када је Цирбес закуцао (35:25).

Синглтон је направио грешку у корацима ,а Милер одлично прошао поред Зубкова и лагано положио лопту у кош. Синглтон је промашио тројку, Јовић ухватио лопту, али је његово додавање ка Гудурићу пресечено, а девет секунди пре напада домаћег тима је затражен тајм-аут.

Пар напада услед неспоразума Јовића са саиграчима није искоришћено, а Рендолф је уз доста среће затим поентирао. Гудурић је затим шутирао тројку из ћошка, промашио је али га је приликом шута фаулирао Дрејпер. Марко је био непогрешив са линије пенала (40:27) на око четири минута пре полувремена.

Симоновић је промашио два шута, а Клавер је то казнио тројком. Кинзи је затим погодио за два, а Штимац је фаулом послао Рендолфа на линију за слободна бацања. Погодио је оба (42:32). Кинзи је опет погодио, а Дангубић је направио трећу личну грешку што је Дилејни искористио са два сигуран поена са линије пенала. Наставио је Таренс тамо где је стао, трећи напад узастопно је он решио, али је Дилејни опет био на линији пенала и био је половичан (46:35).

Милер је кренуо у свој карактеристичан продор, Клавер га је фаулирао, а Квинси је био сигуран са пенала.Штимац је потом у покушају да „пресече пас“ фаулирао Рендолфа који је погодио оба слободна бацања. Радоњић је на око 27 секунди пре краја тражио тајм-аут.

Мицић је промашио тројку, Штимац је ухватио лопту, вратио Василију који је кренуо на други обруч и одлично положио и донео Звезди 13 поена предности на полувремену (50:37).

Што се поена после првих 20 минута тиче Милер је постигао 18, Кинзи 13, а Цирбес 10 поена. У тиму Локомотиве Клавер је дао 13, Рендолф девет, а Дилејни осам поена.

cibres zvezda lokomotiva kosarka

ТРЕЋA ЧЕТВРТИНA

Стрпљиво је Звезда градила нападе, прво је Јовић одлично упослио Цирбеса, а затим је Дангубић уз звук сирене из велике удаљености погодио тројку и подигао публику на ноге. Рендолф је одмах узвратио истом мером, а после блокаде коју је добио Цирбес Јовић је фаулом спречио контру (55:40).

Дангубић је беспотребно направио фаул над Дилејнијем док је овај већ био у паду после шута за три, а судије су га послале на линију пенала. Прво је промашио, али не и друга два, а пошто је то био четврти фаул Дангубића одмах је ушао Лазић. Рендолф је украо лопту Кинзију, а затим полагањем реализовао контру (55:44). Јовић је затим направио грешку у корацима, али је Рендолф на срећу промашио тројку.

Јовић и Рендолф су „разменили“ промашаје, а Кинзи је са полу-дистанце погодио. Цирбесу су потом досуђене три секунде у нападу, али је Клавер промашио отворену тројку, а Цирбес ухватио лопту и извукао фаул. Кинзи је потом погодио тројку, али она није призната, јер је Цирбес фаулирао Воронова.

Оба тима су имала пар промашаја, а Јовић је затим украо лопту Дилејнију, кренуо у контру, али га је Дилејни фаулирао и спречио лагано полагање. Тренер гостију је пре извођења слободних бацања затражио минут одмора. Стефан је промашио прво, а погодио друго бацање, а уједно је тај промашај био први са линије пенала за домаћи тим у досадашњем току меча (13-12).

Са два брза фаула је Звезда ушла у бонус, а проблем за Радоњића је био тај што је Лазић зарадио четврту личну грешку (као и Дангубић нешто раније), па је после два погођена бацања Дилејнија у игру ушао Симоновић. Милеру је испала лопта, а Броехоф је то казнио тројком којом је Локомотива после дужег времена стигла на једноцифрени заостатак (58:49).

Радоњић је тражио тајм-аут, а Дилејни је зарадио четврту личну грешку фаулом над Кинзијем. Таренс је промашио прво, али је погодио наредна два (60:49). Биков је заменио Дилејнија, а Кинзи је фаулирао Дрејпера који је тек у 27. минуту постигао прве поене на утакмици (половичан са линије пенала). Кинзи је затим поентирао, а Дрејпер, у одсуству Дилејнија преузео одговорност и погодио. Клавер је фаулирао Милера на шуту. Квинси је погодио прво, промашио друго, али је Цирбес био највиши у скоку и вратио лопту у кош. Броехоф и Симоновић су промашили шутеве за три поена, а Синглтон је затим направио нову грешку у корацима. Радоњић је вратио у игру Гудурића уместо Кинзија, а на паркет се вратио и Дилејни.

Гудурићев продор није завршен кошем, а Мицић је у намери да спречи контру фаулирао Дилејнија који је био сигуран са линије за слободна бацања. Цирбес је промашио, али је Милер био најближи кошу и вратио лопту у кош и сачувао предност од 13 поена пред четврту четвртину (67:54).

ЧЕТВРТA ЧЕТВРТИНA

Предност Звезде у последњој деоници је чињеница да најбољи играч гостију Дилејни има четири личне грешке. Мале проблеме са сатом за напад су имале судије на старту последње деонице али је то брзо решено.

Милер је одлично одиграо у одбрани, али је Мицић то анулирао грешком у вођењу. Гудурић је одлично прошао, Синглтон га је фаулирао, али је Марко поентирао и имао додатно слободно бацање. Није га реализовао, Цирбес је ухватио лопту, али су арбитри досудили личну грешку немачком центру, па га је Штимац одмах заменио. Рендолф је поентирао, а Штимцу је затим Перез Перез досудио три секунде у рекету. Мицић је направио четврту личну када је фаулирао Дрејпера, а Рендолф је затим промашио цео кош.

Гудурић је пронашао Штимца, а Владимир је поентирао и донео 15 поена предности свом тиму (71:56). Клавер је искористио нешто слабију комуникацију у одбрани црвено-белих, а Рендолф затим пресекао додавање Гудурића. Милер је фаулирао Бикова, а Кинзи је затим заменио Гудурића.

Штимац је фаулом над Рендолфом „увео“ Звезду у бонус, али је Рендолф промашио оба пенала, а Штимац ухватио лопту и добио фаул. Клавер је умало пресекао додавање Милера ка Кинзију, а Радоњић је тражио тајм-аут (71:58). Кинзи и Милер су заустављени, а онда је виђена ситуација која се заиста ретко догађа.

Клавер је лагано прошао скочио високо, сви су чекали само да закуца лопту у кош, а он је промашио, лопта је дошла до Дилејнија који је лако положио лопту у кош. Кинзи и Рендолф су промашили, а Радоњић је затим уместо Милера убацио Дангубића, а Штимца заменио Цирбесом.

Синглтон је промашио отворену тројку, Цирбес затим закуцао, а после промашаја ДИлејнија за три навијачи су устали на ноге свесни да је играчима, на око три минута пре краја меча, неопходна велика подршка (73:60).

Тренер домаћег тима је тражио предах, а Кинзи у наредном нападу није обраћао пажњу на сат, погодио је, али је шут упутио после звука сирене. Дангубић је фаулирао Рендолфа, био му је то пети фаул, а кошаркаш гостију је био сигуран. Уместо Дангубића је ушао Лазић.

Шут за три Симоновића је изашао из коша, а Цирбес није успео да ухвати лопту. Ипак, немачки центар се искупио добром одбраном, али је Лазић направио грешку у корацима затим, уместо шута је покшао да дода лопту.

Сваку дилему око питања победника је ставио Милер тројком, а пре тога је Звезда одиграла одлично у одбрани. Рендолф је погодио оба слободна бацања, а Радоњић је тражио од својих пулена да стрпљиво играју.

Јовић је одлично закуцао, Рендолф погодио, а Цирбес поставио коначан резултат – 80:66.

Извор: Новости.рс