Прочитај ми чланак

ЕП У РУКОМЕТУ: Лишчевић у последњој секунди дала гол, Србија прва у групи!

0

Чудесно играју српске рукометашице на Европском првенству у Шведској! "Имале" су тријумф против домаће селекције, водиле и са шест голова против "бронзаних" са прошлог шампионата, а на крају су стигле вођство ривала и голом Кристине Лишчевић на четири секунде пре краја избориле реми - 30:30 (15:18).

Фото: АП

Фото: АП

После тријумфа над Словенијом, а онда и Шпанијом, другопласираном на минулом првенству, те овог ремија са Швеђанкама, изабранице селекторке Драгице Ђурић ће у другу фазу пренети три бода.

Након фантастичне партије Марије Чолић у подвигу против Шпанкиња, када је имала чак 18 одбрана, Ђурићева је овога пута у стартну поставу ставила Јовану Рисовић, чијих је девет сјајних интервенција, укључујући и два седмерца, тргло екипу после повреде Јелене Живковић Лавко у првом минуту. Разигране Српкиње са свих страна су пробијале бедем великог фаворита, повевши и са 11:17 у 25. минуту, после чега је уследио пад у игри. Или, заправо, Шведска се вратила свом стилу, екстремно брзој игри, која јој је у 42. минуту донела изједначење на 22:22 уз шест голова Сандове и један мање Хагманове. Вратила је тада Ђурићева међу стативе Рисовићеву, а она је у последњем минуту бравуром спречила одлазак Швеђанки на „+2“, омогућивши тако остатку екипе да изгради акцију за Лишчевићеву која је погодила када је било најтеже.

ТОК МЕЧА

Прво полувреме: Чудесна игра наших рукометашица!

После две победе на старту континенталног шампионата, над Словенијом и Шпанијом, на ред је дошла борба која је одлучивала о томе колико ће бодова изабранице селекторке Ђурић понети у другу фазу. A ривал нико други до домаћина, Шведске, треће са прошлог првенства Европе.

A само што је почео меч, десила се једна веома неповољна ситуација по нашу екипу: Јелена Живковић Лавко је после сопственог поготка осетила јак бол у листу ноге, па је морала уз помоћ саиграчица да напусти терен. Па опет, иако ослабљене за одличну саиграчицу, наше рукометашице су уз две ране одбране Рисовићеве повеле са 1:3, искористивши притом на најбољи начин двоминутну бројчану предност.

Одлично су се и у у наставку уводне фазе меча држале изабранице селекторке Драгице Ђурић. Иако су Швеђанке двапут искористиле контре да преко Сандове дођу до изједначења, Крпеж је погодила са десног крила за 3:4 у нашу корист у шестом минуту прилично бурног сусрета, наставивши тако серију после голова Радосављевићеве и Стојиљковићеве са левог крила.

Имале су после десетог минута Швеђанке и срећу у више наврата, статива их је двапут спасавала, да би голови Тамаре Герогијев и Стојиљковићеве донеле 5:7 Србији. Па опет, осокољене сјајном подршком публике, домаће играчице су најпре прецизним ударцима Хагманове дошле до изједначења у 14. минуту, а одмах потом голом Лин Блом повеле са 8:7.

Одмах потом, само што је ушла у игру, Марија Обрадовић је са левог крила изједначила на 8:8 и показала ривалкама да гошће имају велике планове од овог наступа. Она је недуго затим, после добрих потеза Крпежове и Дмитровићеве, разорним ударцем донела 10:11 нашој селекцији, на шта су домаће одговориле првим поготком опасне Гулденове, најбољег стрелца и најбољег играча прошлог шампионата, за нерешен резултат у 18. минуту.

Чинило се да ће после нашег наредног вођства, голом Радосављевићеве, уследити веома тешка два минута, јер је Обрадовићева искључена, али у тих 120 секунди једини гол дала је Србија: Крпежова је погодила са играчицом мање, да би недуго затим великих 11:15 донели Стојљковићева продором кроз средину супарничке одбране, те сјајна акција и лоб-додавање за разиграну Сању Радосављевић на левом крилу, у 23. минуту.

Пред разиграним Српкињама љубимицама публике није помогао ни тајмаут: Јована Рисовић је до седме одбране на мечу стигла другим узастопним заустављањем седмерца, а како су се на то надовезала сјајна офанзивна решења Дмитровићеве и Поп-Лазићеве, семафор је пет минута пред предах показивао нестварних 11:17. Но, како је на терену ипак била трећа екипа Европе, и то домаћин сусрет у пуној хали капацитета 9.000 гледалаца, Робертс и Хагман су погоцима прекинуле налет супарница, али само на кратко. Радосављевићева је постигла четври гол, а после нове бравуре Рисовићеве, на два минута пре краја полувремена било је „+5“ за наше рукометашице. Ипак, у последњем минуту првог дела игре Гулден својом спретношћу са шест метара, а Робертсова са левог крила, примакле су Шведску на 15:18, резултат којим је окончано прво полувреме.

 

srbija-svedska-rukomet

Друго полувреме: Драма, драма, драма!

Сјајан почетак наше националне селекције у другом полувремену био је добрим делом узрокован одличним потезом селекторке Ђурић, која је вратила на гол Марију Чолић, јунакињу тријумфа над Шпанијом, и то иако је Јована Рисовић бриљирала у првом полувремену. Збунило је то Швеђанке, које су прокоцкале прва два напада, па је једини жал из тих момената био чињеница да је после гола Поп-Лазићеве са 15:19 седмерац промашила Крпежова. Ипак, на „+5“ резултат је „поправила“ Радосављевићева са левог крила, на коме бриљира од почетка овог шампионата.

Иако је Дмитровићева донела и 16:21, за само два минута, у 36,, резултат је гласио 19:21 јер је три гола из контре дала Луиз Санд, а седам до тада укупно. Предах затражен од стране стручног штаба наше националне селекције пријао је екипи, која се стабилизовала, па је у наредних пет минута примљен само један гол, све док Хагманова није примакла Шведску на гол заостатка. Тада је Ђурићева решила да врати Рисовићеву међу стативе, али је „распуцана“ Натали Хагман петим поготком на мечу изједначила на 22:22, и то 18 минута пре краја.

Јована Рисовић је одбранила потом и трећи седмерац на овом мечу, овога пута Хагмановој, што су Тамара Георгијев и Поп-Лазићева искористиле да, са играчицом више вратие „+2“ Србији у 44. минуту. A у 46. семафор је показивао 24:24 после бравура Робертсове, која је веома освежила игру бековске тројке домаћих. Уследила је потом игра гол-за-гол, а онда је Сања Радосављевић, после пет прецизних шутева, први пут промашила мету, што је у 49. минуту Aлм искористила да пројектилом са 10 метара донесе вођство Шведској од 26:25. Срећом по селекцију Србије, Поп-Лазићева је тридесетак секунди касније изједначила после брзе акције са десне стране.

srbija-svedska-rukomet-zene

У последњих десет минута ушло се са „+1“ за домаћина, после поготка најбоље играчице прошлог првенства, Изабел Гулден, но храбар наступ српске селекције тада је дошао до изражаја: прво је Стојиљковићева пробила одбрану супарница, а потом је са девет метара била прецизна Георгијева. Када се на то надовезала и одбрана Рисовићеве, постало је јасно да оба тима не одустају од оба бода са овог меча, а да ће публика уживати у драми до последњих тренутака.

На сваки изазов Швеђанки проналазио се одговор, на свако изједначење, начин за ново вођство, па је на пет минута пре краја Србија водила 28:29. Тада је и искуство почело да се показује на делу: домаће су најпре изједначиле преко Оденове, шутем са дистанце, потом „извукле“ српски фаул у нападу, но ни то није обесхрабрило изабранице селекторке Ђурић. Кретале су се одлично у наредној акцији, али су судије и на минута уочи завршетка „свирале“ офанзивни прекршај, па је Шведска добила прилику да поведе. Блом је то искористила – лобом, а онда је Крпежова остала сама на „црти“ али тај зицер није искористила, јер је 13. одбраном Јохана Бундсен сачувала 30:29 за Шведску. На минут и 40 до окончања овог драматичног сусрета, Драгица Ђурић је затражила тајмаут. Драма је достигла врхунац јер је наша екипа пропустила један напад, а онда је Рисовићева чудесном одбраном спасила наду, да би Кристина Лишчевић четири секунде пре краја потврдила подвиг – реми против треће екипе Европе!