Прочитај ми чланак

ЕП У ФУДБАЛУ: Роналдо чекао улазак у историју, а дочекао сензацију Исланђана!

0

Кристијано Роналдо има 133 пута више пратилаца на Твитеру него Исланд становника, али момци који за Исланд играју фудбал имају велико срце. Оно их је и водило до прве сензације на ЕУРО2006, одиграли су 1:1 са Португалцима у 1. колу групе Ф, утакмици којом је окончана уводна рунда надметања на првенству Европе у Француској.

island portugal gol

Роналдо је ишчекивао велики улазак у фудбалску историју. Дао је голове на три претходна првенства Европе и да је то успео да уради и против аутсајдера, могао је у уторак да постане први играч који је био стрелац на четири различита континентална шампионата. Уместо тога, славила је држава која има 323.000 становника, а чија је репрезентација управо против Роналда и саиграча дебитовала на овим такмичењима. Неко би могао да каже „

Али, Исланђани су имали само два шута у трећем минуту, онда тај за реми, па један на крају!“, међутим… величина нечијег срца се не мери у броју откуцаја, већ у томе за колико људи куца.

А исландским фудбалерима је, иако су играли против једне од најопаснијих екипа на свету, срце куцало за свих 323.000 сународника. Отуда и овај успех, који су славили као да су победили у финалу. Из њиховог угла посматрано, управо су у финалу и играли.

Прво полувреме: Рана претња аутсајдера, па доминација Португалаца

Меч је почео раном иницијативом апсолутног фаворита, који се већ у првом минуту нашао у шанси, када је Нанијево утрчавање омео голман Халдоросон. Само два минута касније контра Исланђана окончана је лепим дриблингом Сигурдсона, коме је снажан шут са леве стране укротио Руи Патрисио, а онда и други, знатно слабији покушај. Много времена је прошло до наредног ударца ка португалском голу. А тај наредни је и био кобан. Ипак, и до тада се дешавало доста тога на терену.

СТАТИСТИКА

Португалија – Исланд 1:1 (1:0)
Стрелци: 1:0 Нани (31), 1:1 Биркир Бјарнасон (51)
Сент Етјен – Стаидион: Жофри Гишар; Гледалаца: 42.000; Судија: Цунејт Чакир (Турска); Жути картони: Бјарнасон, Финбогассон

Португалија: Руи Патрисио – Вијериња, Карваљо, Пепе, Рафаел Гереиро – Жоао Марио (од 76. Кварежма), Данило, Андре Гомеш (од 84. Едер) – Мутињо (од 71. Санчес) – Нани, Роналдо

Исланд: Халдорсон – Севарсон, Сигурдсон, Арнасон, Скуласон – Гудмундсон (од 90. Е. Бјарнасон), Гунарсон, Сигурдсон, Бјарнасон – Сигторсон (од 81. Финбогасон), Бодварсон

У уводним моментима утакмице десна страна португалске одбране имала је прилично проблема да заустави комбинације Скуласона и Бјарнасона.

Умало је дошло и до друге велике шансе за Исланд, коју је омела је одлична реакција помоћног судије, сигналирањем офсајд позиције коју није било лако уочити голим оком.

Читавих двадесетак минута Португалци, иако фаворити, нису успели да наметну очекивану доминацију, баш као што се ни Роналдо није ничим истакао.

Осим чињеницом да је 127. наступом за репрезентацију изједначио рекорд сународника Луиша Фига.

У 21. минуту Кристијано је ступио на сцену. Сјајно је центрирао са левог крила, а Нани са ивице петерца покушао да главом постигне гол.

То би се и десило да није било изврсне интервенције голмана Халдорсона, који је ногом сачувао своју мрежу.

Уследиле су још две опасне ситуације пред голом Исланда у којима је у главној улози био човек који има 133 пута више пратилаца на Твитеру (49,1 милион) него што постоји Исланђана на овој планети.

Ипак, у обе је Кристијано Роналдо лоше реаговао, најпре главом, а потом својом кретњом због које није ни докачио лопту када је пробао да је шутне.

Њу је, међутим, у мрежу сместио Нани у 31. минуту, испративши на прави начин продор и ниски центаршут Андреа Гомеша са десне стране.

Тај Нанијев гол био је 600. у историји првенстава Европе. Први и 300. дали су репрезентативци тадашњих Југославија, Милан Галић у победи над Француском од 5:4 давне 1960. године, односно Саво Милошевић 2000. у минималном тријумфу над Норвешком.

После поготка, нагло је пао ритам утакмице, па се ништа битније на терену није дешавало до одласка на предах. А потом…

Друго полувреме: Шокантан гол и велико славље

Недуго по повратку екипа из свлачионица, аутсајдери су шокирали фудбалску планету. Асистенцију Гудмундсена са десне стране Биркир Бјарнасон је искористио да, утрчавши иза леђа одбране ривала, волеј ударцем смести лопту у гол, за неочекиваних 1:1 у 51. минуту.

Потпуно изненађена екипа Португала дуго није могла да дође себи. Потпуно су отупеле све оштрице њених напада, а наспрам Исланђана који су просто пуцали од самопоуздања, сви задаци постали су одједном много тежи.

Тек понекад, попут Нанијевог слободњака који је случајно довео до поготка иако је он центрирао саиграчима, навијачи португалске репрезентације имали су разлога да скоче са столица. Али, како је време одмицало, расла је не нада, већ нервоза. Селектор Фернандо Сантош тада је решио да проба са освежавањем офанзивних опција, убацивши 18-годишњег Рената Санчеса уместо Мутиња, а Рикарда Кварежму уместо Жоаа Марија.

Ипак, те измене нису уродиле плодом. Исланђани су се бранили свим снагама, па чак и када би одбрана поклекла, као што јој је Роналдо умакао у 85. минуту, његов ударац главом са ивице петерца голман је успео да примири. Штавише, резервиста Финбогасон је умало донео тријумф аутсајдеру, али… иако се то није десило услед одбране Руија Патрисија, у срцима свих Исланђана овај реми је ионако био велики као победа.