Прочитај ми чланак

ЕП – СРПКИЊЕ РУШЕ СВЕ ПРЕД СОБОМ: Побеђен вицешампион Европе!

0

Женска рукометна репрезентација Србије победиле су у Стокхолму репрезентацију Шпаније са 25:23 другог кола A групе на Европском првенству.

rukometasice-rukomet_srbijax330

Наше репрезентативке су овом победом и у обезбедиле пласман у наредну фазу такмичења са нова два бода. Податак да су Шпанкиње (које су због стила игре добиле надимак Las Guerreras – „Ратнице“) у последњих осам година освојиле четири медаље са највећих такмичења (Европско првенство, Светско првенство и Олимпијске Игре) уз три везана учешћа на Олимпијским Играма, најбоље говори о каквом саставу је реч.

Изабранице Драгице Ђурић у четвртак од 20.45 ће одмерити снаге са домаћином Европског првенства, репрезентацијом Шведске.

Најефикаснија у редовима Србије била је Катарина Крпеж са шест голова, Јована Стојиљковић је постигла пет, а Сања Радосављевић четири гола. Слађана Поп-Лазић и Марина Дмиторивћ су меч завршиле са по три гола. У селекцији Шпаније најбоља је била Кармен Мартин са шест голова.

Србија је одлично одиграла у првом полувремену и сјајним нападима и на левом и на десном крилу имала предност од 11:8. Чолић је и након тога „скинула“ неколико удараца рукометашица Шпаније, али је напад заказао, па Србија за осам минута није постигла нити један гол.

Шпанија, ипак, није успела да казни Србију, за тих осам минута је постигла само један гол па се на полувреме отишло резултатом 11:8.

Све што су промашиле у финишу првог полувремена рукометашице Србије су надокнадиле на почетку другог.

Крпеж и Мартин су отвориле друго полувреме головима, а потом је уследила серија 5:0 српских рукометашица за предност од 17:9 за само пет минута игре.

У 40. минуту Србија је имала плус девет, али је потом поново уследио пад у игри, па је Шпанија смањила на 20:15. Србија је поново имала период игре без постигнутог гола, шест минута није постигла гол, а лед је пробила Лавко (21:16) .

Међутим, наставиле да се ређају грешке у нападу што је Шпанија искористила и додатно смањила резултат на 21:18 на пет минута до краја меча.

У драматичном финушу утакмице поново се истакла Марија Чолић која је одбранила седмерац, док је Дмитровић са два одлична гола одвела Србију на пет голова разлике. Шпанија је потом смањила на два гола разлике, али је Поп-Лазић голом на почетку последњег минута меча отклонила све дилеме.

Ток меча:

Репрезентативке Србије су повеле голом Стоиљковић Јоване, али су репрезентативке Шпаније успеле да изједнече и у наставку меча играо се гол за голом – 3:3.

Уследила је добра одбрана нашег тима, а потом и голови Катарине Крпез и Стоиљковић Јоване за 5:4.У наставку меча Сања Радосављевић постигла је два гола за 7:5.

Игра се врло брза и динамична игра па су тако головима левог крила Јоване Стоиљковић,а потом и Марине Дмитрвић репрезентативке стекле највећу предност на овом мечу +4 (10:7). Међутим, Манге Марта краде лопту и смањује предност на 10:7, која се потом и повредила па је морала да напусти терен. Могла је Србија до веће предности, али је у 20. минуту голман противничког тима одбанио седмерац који је шутирала Крпежа. У наредном нападу, још један седмерац досуђен је за наш тим, као и искључење Гонзалес Миреје и овога пута Катарина је била прецизна за –11:7.

Потом је уследио пад у игри наше екипе, девојке нису имале решење у нападу и чак више од седам минута нису постигле погодак. Срећом и друга страна није била расположена, па је прво полувреме завршено резултатом – 11:8.

Друго полувреме отворено је головима десног крила Катарине Крпеж и Кармен Мартин, да би у наставку меча наше девојке направиле серију од 5:0 за ново убедљиво вођство 9:17. Фантастична је била Катарина која је везала три гола, а потом је и прорадило лево крило и погодак Сање Радосављевић за нови тајм-аут шпанског селектора.

Aгилар даје други гол за Шпанију која прекида серију, а у наставку меча сјајна је била голманка наше репрезентације Ћолић, која је још једно имала сјајну одбрану. У наредном нападау, Стоиљковић је још једном прецизна.

У 40. минуту Србија је имала плус девет и протвиничка екипа је то знала да искористи и да сманињи предност наше екипе. Мартин успева да постигне гол из седмерца, а затим и из контре, а потом је и Јована Стојиљковић такође била прецизна са пенала –15:20.

Трећи гол Јелене Живковић прекида серију за нових +6,а још једна сјајна интервенција Марије Чолић поправља лошу одбрану наше екипе.Потом је још једном Кабрал украла лопту и погодак постиже Џудит Санс за 16:21.

На само шест минута пре краја, рукометашице ‘Фурије’ смањују пресност на -3 за нови тајмаут наше селкторке. Слађана Поп- Лазић погодила је мрежу, али је у наредном нападу десно крило Лопез одговорила – 19:22.

Са два фантастична гола Марине Дмитровић Србија је у налету, али треба споменути и одличну одбрану са линије пенала Марије Чолић. Ипак, Шпанија утри минута пре краја смањује на -2, али је гол Слађане Поп- Лазић и решио питање победника пошто је Србија имала три гола предности.