Прочитај ми чланак

ЂОКОВИЋ У ОСМИНИ ФИНАЛА – следи Манарино

0

Новак Ђоковић без проблема се пласирао у осмину финала Вимблдона, што је корак више него претходне сезоне.

Ссрбин је релативно лако савладао Ернестса Гулбиса у три сета са 6:4, 6:1, 7:6 (2) после два сата и 15 минута борбе.

Ђоковић је седми пут у осам међусобних сусрета савладао Летонца, а наредни ривал му је Француз Адријан Манарино.

Манарино је 51. играч на АТП листи, у трећем колу не помало неочекивано савладао земљака Гаела Монфис после два преокрета у пет сетова.

Србин и Француз су до сада имали само један окршај, управо на Вимблдону прошле године када је Ђоковић у другом колу славио у три сета – 6:4, 6:3, 7:6 (5).
Ток меча:

Ђоковић лако осваја први сервис гем, а потом успева да од 15:40 стигне до брејк шансе. Међутим, после 15-минутне борбе Гулбис успева да освоји први поен на свој сервис (1:1).

Међутим, све се преокреће у трећем гему, Ђоковић губи концентрацију, што Летонац користи и прави неочекиван брејк који је без проблема потврдио – 1:3.

Ђоковић успева да лако освојији наредни гем и смањи на 3:2, али Гулбис није губио свој ритам, без притиска одржава стечену предност (2:4).

Србин без изгубљеног поена осваја и наредни гем, а онда Летонац креће да „пуца“ под притиском. Прави дупле сервис грешке, што Ђоковић користи и из треће шансе у гему, четврте у сету, коначно стиже до брејк и поравнава резултат – 4:4.

Ово је потпуно преокренуло ритам меча, Ђоковић је са лакоћом почео да „чита“ сервис ривала“, након што је потврдио брејк опет му одузима сервис и са 6:4 стиже до вођства у сетовима.

Ђоковић наставља у истом ритму у другом сету, потпуно диктира темпо игре, лако осваја своје сервис гемове, а неутралише сервис ривала, па за мање од десет минута стиже до брејка за вођство од 2:0.

Рискантна игра није много помогла Гулбису, Ђоковић је с лакоћом освајао поене те стигао до новог брејка и осмим гемом у низу повео 4:0 у другом сету.

Летонац коначно у петом гему другог сета постаје конкурентан, добрим ритерном и падом концентрације Ђоковића стиже до две брејк лопте, али му ни то није било довољно да поентира.

Ђоковић подиже ниво сервиса, спасава обе брејк шансе ривала, те деветим гемом у низу стиже до 5:0, на гем од 2-0 у сетовима.

Гулбис успева да прекине Ђоковићев низ гемова, уз доста проблема, после две спасене брејк и сет лопте смањује на 5:1, али Ђоковић доминантним сервисом ставља тачку на други сет, ас ударцем долази до 6:1 за 2-0.

На отварању трећег сета Гулбис је одиграо свој најбољи гем на мечу и без изгубљеног поена повео 1:0, али Ђоковић упркос притиску и брејк шанси ривала убрзо поравнава.

Ђоковић није успевао да успостави доминацију као у другом сету, чак ни да запрети сервису Летонца, али ни он није губио концентрацију на свој сервис, па је после 25 минута игре било 2:2 у трећем сету.

Гулбис се није предавао, играо је на свом највишем нивоу на овом мечу и наставио да осваја сервис гемове без већих проблема, док је Ђоковић чекао своју шансу да дефинитивно преломи меч (3:3).

Летонац није попуштао, наставио је да „мучи“ Ђоковића и његове навијаче и продужује меч који је после другог сета изгледао као готов (4:4).

Ништа се није променило у наставку сета, Гулбис би повео, Ђоковић изједначио, па је одлучивао тај-брејк (6:6). Ту Летонац није имао шансе, Србин је са неколико сјајних ритерна брзо повео 6:1, и на крају са 7:2 добио тај-брејк за 7:6 у трећем сету и 3-0 у мечу.