Прочитај ми чланак

ДЕЈВИС КУП: Добар отпор Ђереа, Цонга ипак изједначио на 1:1

0

Ласло Ђере није успео да направи изненађење у другом мечу полуфинала Дејвис купа, пошто је у три сета поражен од Жоа Вилфреда Цонге, 7:6 (2), 6:3, 6:3.

„Триколори“ су овако изједначили на 1:1, пошто је претходно Душан Лајовић победио домаћег играча Луку Пуја.

Ово је био први сусрет двојице тенисера, а Цонга је на искуство и квалитет дошао до победе.

У одсуству Новака Ђоковића, Виктора Троицког и Јанка Типсаревића који су били стална постава националног тима, ту су Лајовић, Ђере, Крајиновић, а једини је Ненад Зимоњић играо и децембра 2010. године, када је Србија освојила „Салатару“ победом над „Триколорима“.

Ђере је веома храбро ушао у меч и јасно ставио до знања Цонги да ће морати да се помучи уколико жели да дође до победе. Млади српски играч успео је чак и да направи брејк у првом сету.

Услед одличне игре, 22-годишњи тенисер дошао је до предности од 4:2, а затим и сервирао за вођство од три гема. Међутим, Цонга је од тада заигра много боље, направио рибрејк, а потом и добио сет у тај-брејку.

Други сет прошао је у тоталној доминацији Цонге, док је у трећем виђен нешто јачи отпор Ђереа, али је попустио у завршници.

Француски тенисер заслужено долази до победе којом је изједначио резултат на 1:1. У суботу на програму је дубл, док ће се преостала два сингл меча играти у недељу.

I сет

Ласло Ђере одлично је стартовао меч. Млади српски тенисер игра без респекта и Жо Вилфред Цонга не успева да пронађе своју игру. После нешто више од десет минута игре, Србин води са 2:1 у гемовима.

У наредном гему, Француз без великих проблема добија гем и сада је 2:2.

Ношен одличном игром из претходног гема, Цонга лако долази до 0:30 на сервис Ђереа. 18. играч света први пут долази и до брејк лопти, 15:40. Али, онда су уследила два феноменална поена Ђереа, 40:40.

Овај гем доста је потрајао, али је Ђере на крају успео да спаси три брејк лопте и добије гем, 3:2.

БРЕЈК! Маестрални Ласло Ђере одиграо је одличан гем и направио први брејк на мечу. Србин води са 4:2 у првом сету.

Српски тенисер није успео да потврди брејк. Ђере је направио неке недопустиве грешке, па се Цонга вратио у меч, 4:3. Сигурном игром Француз добија свој сервис гем и тако изједначио резултат, 4:4.

Веома важан гем добија српски тенисер. Ђере без изгубљеног гема долази до вођства од 5:4.

У наредна два гема играчи су сигурно сервирали, па је сада резултат 6:5 за Ђереа. Српски тенисер направио је велики притисак на сервис Цонге 40:40, међутим није успео и да дође до сет лопте, 6:6.

Ласло Ђере није успео да у тај-брејку првог сета пружи јачи отпор Цонги. Француз лако добија 13. гем (7:2) и тако добија први сет.

II сет

Први гем другог сета Жо Вилфред Цонга лако добија и води са 1:0. Пружио је Ђере добар отпор у свом првом сервис гему, али је Цонга ипак био агресивнији и направио брејк, 2:0.

18. играч света лако је потврдио брејк и сада води са великих 3:0. Ђере је доста деконцентрисан у наставку меча и то искусни Цонга користи.

Долази Ђере до првог гема у другом сету. Српски тенисер после велике муке успео је да смањи на 3:1.

Цонга је поново без већих проблема добио наредни гем, а онда је уследио и ништа мање сигурнији Ласла Ђереа, 4:2.

Српски тенисер одолео је нападу на свој сервис гем и после велике борбе успео да смањи на 5:3.

Француски тенисер без већих проблема добио је девет гем другог сета и тако долази до предности од 2:0 у сетовима.

III сет

За разлику од другог сета, Ласло Ђере сада одлично креће и после десет минута игре води са 2:1 у гемовима.

Имао је прилику Ласло Ђере у четвртом гему трећег сета. Српски тенисер имао је предност од 15:30 и зицер на мрежи за две брејк лопте, али нажалост није успео да је освоји. После тога, Цонга добија гем и сада је 2:2.

Наредна два гема није било пуно убуђења, па је тако резултат 3:3. Ђере игра веома добро у трећем сету.

Ипак, 22-годишњи српски тенисер није успео у седмом гему да одигра на нивоу из претходних гемова. Цонга прави брејк и сада сервира за 5:3.

Цонга је успешно потврдио брејк, а потом направио још један за победу у овом дуелу. Ђере је пружио веома добар отпор, али пресудило је искуство и бољи квалитет француског играча.