• Почетна
  • СПОРТ
  • ВЕК ПОСТОЈАЊА: Данас 100. рођендан Фудбалског клуба Војводина
Прочитај ми чланак

ВЕК ПОСТОЈАЊА: Данас 100. рођендан Фудбалског клуба Војводина

0

stadion-vojvodina

Фудбалски клуб Војводина из Новог Сада данас и сутра почиње прославу свог 100. рођендана.

Тачно у подне биће откривена спомен-плоча у Темеринској 12, на згради данашњег „Технометала“, где је Војводина званично основана. Присутнима ће бити послужена торта на седам спратова тешка 100 килограма, а биће отворено и 100 флаша шампањца.

У петак, 7. марта, на платоу испред Спортског и пословног центра „Војводина“ биће одржан концерт, на којем ће свирати бендови Драм „Н“ Зез, Источно стајање, СОК91, У првим редовима, Пролеће, Збогом Брус Ли, Ритам нереда, Фронтлајн и Тоша Малетин и тамбуршки оркестар.

Централна прослава биће одржана 20. маја, када би на стадиону Војводине требало да гостује Славија из Прага.

Војводина је своје прве утакмице играла у дресовима светлоплаве боје и белим шорцевима, а данашње црвено-беле дресове добила је од ФК Славије из Прага, који су остали заштитни знак Војводине до данашњих дана. Током године биће организован и меморијални турнир „Стеван Нештички“, међународни дечији фудбалски фестивал, изложбе слика, промоције „Вошиног“ вина, ретро дреса, ДВД-а „Најголови“ и „Вошиног“ ручног часовника.

Фудбалски клуб Војводина основали су 6. марта 1914. ученици Велике православне српске гимназије, данас Змај Јовине гимназија, као и угледни Новосађани тога времена. Исте године Војводина је одиграла своју прву утакмицу у Ковиљу против ФК „Шајкаш“ и победила са 5:0. Први међународни сусрет, с тимом енглеске морнарице, одиграла је у Новом Саду 1921. године и победила 5:2. Градски стадион изграђен је 1924. године и Војводина на њему игра и данас. Војводина је освојила Средњоевропски куп 1977. године. ФК Војводина је освојила и две тутуле првака СФРЈ, 1966. и 1989. године.

(Курир)