Прочитај ми чланак

Да ли су Раднички и Крагујевац у Србији?

0

ник

Атина – Тренер кошаркаша Радничког Мирослав Николић изјавио је да је уочи старта такмичења у Еврокупу разочаран односом државе према крагујевачког клубу.

„У незавидном смо положају пред европски деби. Нисмо ми очекивали да ћемо бити испраћени „кићеном буклијом“ у Атину, али срамота је да данас почињемо такмичење као једини представник Србије, а да нас до овога часа, од почетка припрема, ама баш нико никада није питао треба ли нам ишта. Ако направимо икакав успех, биће и у овом такмичењу као у АБА лиги. Лепо је да се прича о коефицијентима наше кошарке у региону, „српском Фајнал фору“, да се парадира по паркету кад се играју завршни мечеви.

То је резултат рада Радничког ове четири године, али што до тога долазимо трновитим путем никога са врха државе не занима. Наравно, изостане ли успех, следи нам дрвље и камење. А реално је, у десет утакмица имамо шансу да се домогнемо другог круга, само је питање можемо ли то сасвим сами. Да нико не буде у заблуду, од данас улазимо у окршаје са стабилним клубовима, финансијски поткованим за почетних десет рунди које следе. Кроз призму буџета посматрамо, а не може другачије у професионалном спорту, ми смо кошаркашка нејач Србије“, рекао је Николић.

Он је истакао да је Раднички у Атину стигао у сопственој режији.

„И следећи пут ћемо из свог џепа да платимо све трошкове, али нека нам онда неко из државе јасно да до знања да Крагујевац није Србија, да Раднички није српска кошарка, без увијања. Сви наши досадашњи апели да уопште представимо проблеме, а камоли нађемо и решење, апсолутно су неуспешни. Апелујем и из Атине да као представник Србије у Еврокупу заслужујемо поштен третман, статус као и други наши клубови који такође путују, а за разлику од нас, имају већ склопљене уговоре са „Ер Србијом“. Подсећам господу која нас игноришу, гориво се купује, телефоном се комуницира и у унутрасњости, а не само у Београду.

Да не помињем да нас нема, нити ће нас вероватно бити, у ТВ-програмима током ових десет кола, а неће бити да само београдски клубови занимају Србе у Србији и дијаспори. Наравно да спорт, па и кошарка, занимају медије због добити, али и медији треба да пруже јавности информацију националног ранга. То су само неки од примера где рачунамо на помоћ државе, не као Мута, Грујин или Калинић, већ као клуб који репрезентује државу Србију у другом по значају такмичењу у Европи“, наставио је тренер Радничког.

Раднички ће вечерас од 18,00 сати играти у првом колу Еврокупа играти против Паниониоса.

„За ова два месеца интензивног рада, имали смо успоне и падове, али сваки добар резултат и успех у овим околностима настају из ентузијазма, од управе и стручног штаба до играчког погона. Светлосну годину смо удаљени од финансијске подршке коју имају други представници Србије у Европи. Ја сам увек био заговорник наше кошарке, целу каријеру сам провео у том убеђењу, бићу нескроман па ћу да кажем да сам много и пружио српској кошарци. Зато сматрам да сам позван да питам: да ли су Раднички и Крагујевац потребни нашој косарци или се све свело само на Београд? Желим да верујем да у име клуба заслужујем макар поштен одговор“, закључио је Николић.

(Курир)