Прочитај ми чланак

ДА ЛИ ЋЕ СТРАНАЦ ИГРАТИ ЗА СРБИЈУ? Селектор Кокошков је поменуо презиме Пејџ

0

До дебија Игора Кокошкова на клупи репеезентације Србије остало је још два месеца. Многи једва чекају његов први списак канидата, а у интервју за хрватски портал "Индекс" најавио је могућност да странац први пут заигра за нашу мушку репрезентацију. Да ли ће то да буде Френк Камински или него други остаје да се види.

Мислим да треба играти по правилима. ФИБА је поставила нека правила, она су закон, а законе треба поштовати. Постоји ли могућност да натурализирани странац може играти за репрезентацију, онда не видим у чему је проблем ако заигра. Мислим да код тог питања постоје двоструки стандарди. У случају да јавност није чула за неког странца, онда ће сигурно рећи не, али хипотетички гледано, да Џејмс или Дурант изразе жељу да заиграју за неку репрезентацију, уверен сам да би сви итекако били за. Слажем се да такав играч мора донети квалитет више, бити бољи од онога што ми имамо, а ако је тако, онда не видим зашто би то требао бити проблем.

Кокошков је подсетио на случај у нашој женској репрезентацији, играње Американке Пејџ, која је учествовала у освајању злата на Евроспком првенству и броназне медаље на Играма у Рију.

– У Србији смо имали такав случај. За женску репрезентацију је играла Данијела Пејџ. Ту су такође двоструки стандарди. Ако је Савез рекао ‘не’ за странце, онда би то требало да вреди једнако за све, и за мушку и за женску репрезентацију. Понављам, правило је такво какво је и као тренер, ја сам за то да се оно искористи за добробит репрезентације. Ако неке пуно јаче и богатије нације од нас посежу за странцима, зашто не бисмо то направили и ми? Наравно, ако је такав играч заиста појачање – јасан је Игор Кокошков.