Прочитај ми чланак

ЧУДО СЕ ДОГОДИЛО, СПAСAО ГA СВЕТИ НЕКТAРИЈЕ: Ево како се фудбалер Партизана захваљује свецу

0
ФОТО: partizan.rs

ФОТО: partizan.rs

Фудбалер Марко Јовановић недавно се вратио у Партизан после четири године. У међувремену, сада 27-годишњи дефанзивац, играо је за Вислу и Вождовац, а током боравка у Пољској преживео је животну драму.

Јовановић се разболео, а првобитна дијагноза звучала је ужасно. Срећом, детаљне анализе показале су да није реч о тако тешкој болести како се у први мах чинило. Марко се вратио фудбалу, сада и свом Партизану.

Он је проти Ненаду Aндрићу послао писмо којим жели да обелодани како му је Свети Нектарије помогао.

„Зовем се Марко Јовановић и овим путем желим да испуним завет који сам дао Светом Нектарију – да објавим чудо којим ме је Светац исцелио и помогао ми да не пијем веома опасне лекове, који би ми угрозиле каријеру јер сам професионални фудбалер … Прошле године лекари су ми установили једну аутоимуну болест која се зове ‘саркоидоза’, која је Богу хвала била у најблажем облику“, стоји на почетку Јовановићевог писма.

„Пошто сам имао и један излив воде око срца посумњали су да ми је та болест прешла и на срце, те сам морао радити додатна испитивања. У року од седам дана рађена су ми два веома озбиљна теста која су требала да утврде да ли је та болест обухватила и срце, јер ако се испостави да јесте морао бих да пијем много јаке кортикостероиде који, као што сам већ рекао, довели би у питање наставак моје каријере, уствари тешко би се вратио фудбалу“.

После првог прегледа позвао га је клупски лекар Висле.

„Рекао ми је да су уочене неке промене у мом срцу и да ћу вероватно морати да узимам те таблете. Иако ми је рекао да то још није дефинитвно, јер докторка која је водила рачуна о мени није хтела ништа да ми каже поводом тога, он ми је у поверењу то рекао и замолио ме да не причам никоме, пошто доктори хоће да ураде и тај други преглед да би били сигурни“.

Уследио је период очајања за младог човела.

„Пао сам у очај. Знајући за Светог Нектарија, за кога ми је рекао један близак пријатељ и за чуда која је чинио и даље чини, иако сам му се неко време молио и посећивао манастир Раковицу где се налазе његове мошти, значи од самог почетка мог сазнања за здравствени проблем, чим сам добио ту вест од мог клупског доктора отишао сам у агенцију и резервисао авионску карту за следећи дан и одмах отишао за Aтину, па после бродом на Егину у манастир Светог Нектарије да се поклоним његовим моштима и гробу и да му се помолим“.

Јовановић се тамо задржао два дана.

„Једно вече сам преспавао у манастиру, молио се Светитељу, и осетио невероватан мир, смирење, испуњеност. Након тога сам отишао до Београда на два дана да видим породицу и после тога се вратио у Пољску у којој сам тада живео да урадим тај други тест, који се зове ‘пет скенер“.

Чим је урадио тај други тест, вратио се у Србију.

„После доста времена нејављања и недобијања никаквих информација од доктора одлучио сам да га позовем. Питао сам га шта се дешава, зашто ми се не јавља, и шта је било са другим тестом, а он ми је изненађеним гласом рекао да просто чудно, али други тест је био добар и није показао никакве промене. Та клиника која је водила рачуна о мени се консултовала са једном еминентном швајцарском клиником, која је потврдила да су резултати у реду. Био сам пресрећан и захвалан Богу, Пресветој Богородици и Светом Нектарију. Морам да напоменем да сам се дуго, преко тог болног места, помазивао уљем Светог Нектарија. Целог живота славићу Бога и благодарићи у Светом Нектарију који је увек у мојим мислима, и коме се увек молим“, закључује се у писму Марка Јовановића.

Света Нектарије је слава коју Срби славе 21. новембра.

Извор: kosmopol.rs